OranjeLeeuwinnen maken nog geen spaghetti van Italië

Door Voetbalcentraal, saturday 2014-11-22 23:58:56

DEN HAAG - Het WK 2015 behalen is zeker niet onmogelijk voor het Nederlands vrouwenelftal. De 1-1 tegen Italië in de heenwedstrijd biedt mogelijkheden. Toch was er zaterdag in het Kyocera Stadion in Den Haag ook reden tot klagen. De koffers hadden al zo goed als gepakt kunnen zijn. TEKST: Maarten de Jong Er is dus meer voor nodig dan behoorlijke kansen om Italië te verslaan. Een stuk of zes echt goede kregen de OranjeLeeuwinnen er in het eerste duel van het tweeluik. Slechts eentje daarvan vloog in het vijandelijke net. Het was sterspeelster Vivianne Miedema die in de 54ste minuut de 1-1 tegen de touwen schoot. Dat voelt als een soort van revanche. Tegen Schotland had ze in de halve finale van de play-offs niet gescoord, in de eerste helft zag ze zaterdag een inzet van de lijn gehaald worden. Dat gebeurde haar na rust wederom. Middenveldster Sherida Spitse en aanvalster Lieke Martens kregen eveneens een grote kans. Ook zij scoorden niet. Het werd voor het team van bondscoach Roger Reijners uiteindelijk de avond van - nog - net niet. Het Nederlands vrouwenelftal speelde voor rust onder haar kunnen. Sommige voetbalsters oogden nerveus. Neo-rechtsback Desiree van Lunteren leverde te vaak in of maakte verkeerde keuzes. Vleugelspeelster Manon Melis leek ruzie te hebben met de bal. Ze werd niet voor niets tien minuten na rust vervangen. Toch profiteerde Italië niet optimaal van de onwennigheid van Oranje. Sterker nog: de gasten kregen maar een aantal kansen. De beste was voor vedette Melania Gabbiadini, die na negentien minuten keepster Loes Geurts passeerde met een schot in de hoek. Aanvoerster en icoon Patrizia Panico was de hele wedstrijd ongevaarlijk. De Italianen probeerden te voetballen en zakten niet massaal terug. Door het felle druk zetten ontstonden ook na rust wat slordigheden in het spel van Oranje. Ondanks dat waren de beste kansen voor de thuisploeg, die zichtbaar in de wedstrijd groeide. Die weerde zich in een bijna uitverkocht Kyocera Stadion - er waren 13.109 kaarten toeschouwers - over negentig minuten gezien kranig en had Italië haar wil op moeten leggen. De tussenstand is met de uitwedstrijd te gaan een gevaarlijke. Oranje moet nu donderdag, aftrap: 20.30 uur, namelijk scoren in Verona. Toch hield bondscoach Roger Reijners na afloop een goed gevoel over aan de wedstrijd. "Een overwinning was verdiend geweest, maar dit is een resultaat waarmee we met veel moed naar Italië afreizen. De wijze waarop het team de tweede helft heeft gespeeld, geeft veel vertrouwen voor de return van donderdag." Foto: Remko Kool, Goalphoto