Terug naar Brazilië: Tim Krul nationale held na wisseltruc

Door Voetbalcentraal, monday 2014-12-29 16:00:00

Het hoogtepunt voor vele Nederlanders was op sportgebied in 2014 ongetwijfeld het WK. In de laatste week van dit kalenderjaar blikt Voetbal Centraal nog een keer met u terug op die prachtige maand. Vandaag: hoe Louis van Gaal met een geniale keeperswissel Costa Rica op het verkeerde been bracht. Na de moeizame zege op Mexico is Nederland dichter bij de halve finales van het WK dan het ooit dit toernooi geweest is. De overwinning verdiende niet de schoonheidsprijs en leverde veel gespreksstof op, maar iedereen is dat vergeten op het moment dat de kwartfinale nadert. De focus wordt verlegd naar de wedstrijd tegen stuntploeg Costa Rica, dat eerder groepswinnaar werd in een loodzware poule met Uruguay, Italië en Engeland en in de achtste finale afrekende met Griekenland. De Midden-Amerikaanse ploeg herbergt geen toppers (de beste spelers komen uit voor ploegen als Olympiakos Piraeus en PSV), maar heeft zich in het toernooi laten zien als een zeer stugge tegenstander, dat amper tegengoals krijgt. Desondanks is Nederland vol optimisme.

Louis van Gaal wijkt voor de wedstrijd tegen het verdedigende Costa Rica af van zijn gebruikelijke systeem. De geblesseerde Nigel de Jong wordt vervangen door linksbuiten Memphis Depay, waardoor Nederland met drie aanvallers start. Het heeft in de reguliere speeltijd niet het gewenste effect. Nederland heeft zoals verwacht veel meer balbezit dan de Costa Ricanen, maar kan de trekker niet overhalen en blijft na 90 minuten op 0-0 staan. Wissels van Van Gaal om na 120 minuten wel de sterkste te zijn (Jeremain Lens en Klaas-Jan Huntelaar vervangen Depay en Bruno Martins Indi), mislukken tevens. Terwijl een strafschopserie nadert en de invloed van de bondscoach in het resultaat drastisch afneemt, tovert de toekomstig coach van Manchester United nog één plan uit de hoge hoed. Van Gaal wisselt vlak voor tijd keeper Jasper Cillessen voor Tim Krul.
TIM KRUL PENALTY SAVES - Holland v Costa Rica... door sporttvt Terwijl een zichtbaar boze Cillessen het veld verlaat, mag Krul zich opmaken voor de belangrijkste strafschoppenreeks in zijn carrière. De doelman van Newcastle United zal in de vijf daaropvolgende pingels de Costa Ricaanse penaltynemers zo veel mogelijk provoceren en uit de concentratie halen. Dit lukt goed, want Bryan Ruiz en Michael Umana missen namens de Midden-Amerikanen, terwijl Nederland alle strafschoppen succesvol neemt. Oranje is door de naar de halve finales. "Tim pakt er twee, beter kan niet. Nog nooit gebeurd op een WK? Dat maakt me allemaal niet uit. We kijken gewoon naar wie de betere penaltykiller is. In onze ogen is dat Krul, ook omdat hij een grotere reach heeft. Achteraf is het allemaal leuk en aardig, maar als het anders was verlopen had iedereen me voor gek versleten", weet Van Gaal tegenover de NOS. De bondscoach is tevens lovend over de teamspirit binnen Oranje. "Deze groep is de beste groep waarmee ik ooit samen heb gewerkt. Vooral als je kijkt naar teamspirt, geloof en overtuiging." Bekijk de samenvatting van het duel hier:

Voetbalcentraal

Voetbalcentraal is een merk van ELF Voetbal

Postadres
ELF Voetbal
Postbus 6684
6503 GD Nijmegen


Adverteren

Voor advertentiemogelijkheden kunt u contact opnemen met:

Mike Bogaard
mike@elf-panna.nl