Oranje loopt EK definitief mis na ontluisterende nederlaag

Door Voetbalcentraal, tuesday 2015-10-13 22:37:15

Het Nederlands elftal heeft zich voor het eerst sinds 1984 niet geplaatst voor het EK. De ploeg van Danny Blind verloor haar laatste wedstrijd in de EK-kwalificatiereeks op ontluisterende wijze: voor rust scoorde Tsjechie al twee maal, na rust maakte Robin van Persie een eigen goal, 2-3. Het dieptepunt vond plaats in de 66e minuut. Van Persie, in het eerste bedrijf ingevallen voor Jaïro Riedewald, kopte de bal achter doelman Jeroen Zoet. Daarna begon Oranje aan een vervroegd slotoffensief met invallers Bas Dost en Jeremain Lens als aanvallende impulsen. Dat leverde treffers op van Klaas-Jan Huntelaar (kopbal) en Van Persie (intikker). Arbiter Damir Skomina liet het even later nog na om laatstgenoemde een penalty te geven. De eerst helft had Nederland het al volledig verbruid. Alleen bij een zege van Oranje en een nederlaag van Turkije tegen IJsland zou plaatsing voor play-offs om een EK-ticket een feit zijn. Dat scenario bleek al gauw een illusie: Pavel Kade?ábek en Josef Sural liepen beiden eenvoudig door de schutterende defensie heen en passeerden Jeroen Zoet, die zich twee keer in de korte hoek liet verrassen. Marek Suchy kreeg voor rust nog rood voor een charge op de doorgebroken Memphis Depay. Voor het eerst in de EK-historie zullen er vierentwintig landen deelnemen aan de eindronde. Toch heeft Nederland zich niet weten te kwalificeren. Onder leiding van Guus Hiddink en later Danny Blind behaalde Oranje slechts dertien punten. IJsland en Tsjechie plaatsten zich al eerder voor het EK, Turkije deed dat dinsdagavond: door de zege van Kazachstan op Letland (0-1) en de drie punten die Turkije pakte (1-0) is de ploeg van Fatih Terim de beste nummer drie in de EK-kwalificatiereeks en vermijdt daarmee de play-offs.