Van Hanegem: ''Cambuur-PSV al na negen minuten vermoord''

Door Voetbalcentraal, monday 2015-09-14 10:24:58

Willem van Hanegem was zaterdagavond aandachtig toeschouwer van het duel tussen SC Cambuur en PSV. De oud-trainer zag de regerend landskampioen maar liefst zes doelpunten maken. Dinsdagavond volgt de openingswedstrijd in de Champions League. Manchester United is dan de tegenstander. ''Toen iemand me vroeg eens naar Cambuur te komen kijken dacht ik: goed idee. Maar het was wel een eind rijden en je hebt helemaal pech als dan na negen minuten de wedstrijd wordt vermoord'', schrijft 'De Kromme' in zijn column voor het Algemeen Dagblad. ''Penalty voor PSV, rode kaart voor Cambuur, 0-1. Terwijl het dus niet eens een strafschop was!'' ''Ik vraag me af of het ooit zo vaak voorgekomen is dat een scheidsrechter een wedstrijd verziekt als dit seizoen. Die speler van Cambuur krijgt de bal per ongeluk op zijn arm. Ik vind dat geen strafschop. En als je die al geeft, hou die rode kaart dan op zak. Nu werd Cambuur dubbel gestraft. Je ziet zo'n scheidsrechter ook twijfelen: was het een strafschop of niet? Nou, geef dan in elk geval geen rood.'' ''Zo was zaterdag de wedstrijd Cambuur-PSV dus na negen minuten naar de knoppen'', moppert Van Hanegem verder. ''Want als PSV bij de les blijft, maken ze er tien. Dat is vervelend voor de mensen in het stadion, maar ook voor de mensen thuis. Het is soms al moeilijk om een wedstrijd helemaal uit te zitten. Nu was dat helemaal zo.'' De WK-finalist van 1974 kijkt uit naar het bezoek van Louis van Gaal aan Eindhoven: ''Zaterdag, tegen Liverpool, speelde Manchester United een bedroevende eerste helft. Gelukkig maakte Blind na rust een schitterende goal. Ja, hij speelt goed, al is dat niet zo moeilijk. Hoeveel duels moet hij eigenlijk aangaan in een wedstrijd? Ik schat dat het er zaterdag drie waren.'' ''Eén van die duels, een belangrijk moment op de zestien tegen die spits Benteke, won hij nog ook. En dat is knap, want dat is me een gozer zeg, zo sterk als een paard. Toch heb ik het idee dat het in Manchester gemakkelijk voetballen is voor Blind. Niemand durft op de aanval te spelen tegen United en voor hem kan hij altijd volop zijn ballen kwijt.'' ''Voor PSV is het te hopen dat Rooney niet speelt'', gaat Van Hanegem verder. ''Ja, dat klinkt gek, maar zijn vervanger, Fellaini, kan geweldig koppen. Bruma wordt steeds beter en Moreno, die Mexicaan, kan ook wel wat, maar als Fellaini door de lucht wordt aangespeeld heb je echt een probleem. Mijn advies aan Cocu is daarom om zo ver mogelijk van je doel te gaan spelen. Ga aanvallen! Ik kan me best voorstellen dat mensen zeggen: 'Wie durft dat nou tegen een ploeg als Manchester United'. Maar het zou wel het beste zijn.''