Drie punten voor Ajax in Klassieker dankzij beauty Bazoer

Door Voetbalcentraal, sunday 2016-02-07 18:38:57

In een razend spannende editie van Ajax-Feyenoord heeft eerstgenoemde aan het langste eind getrokken. Een geweldige uithaal van Riechedly Bazoer deed de Rotterdammers de das om: 2-1. Beide ploegen traden zondagmiddag met een verrassende formatie aan. Bij Ajax kreeg Anwar El Ghazi de voorkeur boven Arek Milik in de spits, waardoor er ruimte vrij kwam voor Lasse Schöne op de rechtervleugel. Giovanni van Bronckhorst had besloten zowel Kramer als Elia op de bank te zetten, waardoor de voorhoede van Feyenoord bestond uit Toornstra, Kuyt en Basacikoglu. Tapia maakte zijn debuut voor de Rotterdammers. Met name in de eerste helft lag het tempo 'Engels' hoog, wat de amusementswaarde zeer ten goede kwam. Bij Ajax lag de verdediging behoorlijk open na het uitvallen van Jaïro Riedewald. Jens Toornstra wist de ingevallen Nick Viergever simpel uit te kappen en schoot vanaf een meter of twintig geplaatst raak. De ietwat verdedigende tactiek van de kant van Feyenoord leek op deze manier een ideale om de voorsprong, die al na een kwartier op het bord stond, vast te houden. Amin Younes bracht hier echter verandering in. De Duitser werd in de de 21e minuut weggestuurd door de teruggekeerde aanvoerder, Davy Klaassen. Younes kwam op karakteristieke wijze naar binnen, omspeelde op behendige wijze Karsdorp en Botteghin en schoot knap in de verre hoek raak: 1-1. In het restant van de eerste helft, waarin Feyenoord iets dreigender was, kwamen beide ploegen tot een paar goede kansen. Jasper Cillessen redde tweemaal goed op inzetten van Vilhena en Schöne haalde een gevaarlijke kopbal van Sven van Beek weg. Anwar El Ghazi leek na een foute terugspeelbal van Eric Botteghin op weg naar de 2-1, maar Kenneth Vermeer voorkwam met een fantastische sliding erger voor zijn team. Na rust kwam er wat meer rust in de wedstrijd, wat voornamelijk Ajax ten goede kwam. Na goed doorzetten van zowel Viergever en Younes rolde de bal in de richting van Riechedly Bazoer, die geen nanoseconde twijfelde. De middenvelder nam de bal geweldig op de buitenkant van zijn rechterwreef, waardoor de bal binnenkant-paal in de verre kruising belande. Feyenoord leek compleet in de war van de 2-1, want niet lang daarna kwam Davy Klaassen oog-oog met zijn oude teamgenoot, Vermeer. De Ajax-captain omspeelde de Feyenoord-doelman en werd door laatstgenoemde neergehaald. Een penalty en gele kaart volgde op deze actie. Nemanja Gudelj hielt echter de spanning in de wedstrijd door het buitenkansje hoog over te schieten. In het restant van de wedstrijd hing de 3-1 meer in de lucht dan de 2-2. Cillessen redde eenvoudig op een kopbal uit kansrijke positie van de ingevallen Michiel Kramer. Ook de andere invaller, Eljero Elia wist geen potten te breken. De linksbuiten verloor werkelijk ieder duel van Joël Veltman, die op de rechtsbackpositie een ongelooflijk sterke indruk maakte. Ajax kon er in de counter nog regelmatig gevaarlijk uitkomen, maar door gebrek aan scherpte bij met name de ingevallen Fischer werd deze dreiging niet omgezet in doelpunten. De nederlaag was de zesde op rij voor Feyenoord in de Eredivisie. Ajax herpakt zich juist, door na twee gelijkspelletjes eindelijk weer te winnen.