IJsland vecht zich naar superstunt tegen Engeland

Door Voetbalcentraal, monday 2016-06-27 22:56:00

Voor Engeland zit het EK erop. De achtste finale werd verloren van IJsland, dat met een onverzettelijke discipline streed voor een ticket voor de volgende ronde. Het werd 2-1 voor de eilandbewoners en alle treffers vielen in de eerste twintig minuten. Het sprookje van IJsland begon al in de zware kwalificatiepoule, die knap werd overleefd met onder andere Nederland, Tsjechië en Turkije als tegenstanders. Op het EK, de eerste eindronde ooit waarvoor de Scandinaviërs zich plaatsten, worden de successen nu ook geboekt en daar zal geen van de circa 331.000 IJslanders rekening mee hebben gehouden. Het duel in Nice kwam al in de vierde minuut tot ontbranding. Raheem Sterling ging onderuit door toedoen van Hannes Halldórsson en de toegekende strafschop werd benut door Wayne Rooney. De 52ste interlandgoal van de aanvoerder ten spijt, IJsland stond twee minuten later alweer op gelijke hoogte. Een verre ingooi kon worden verlengd, waarna Ragnar Sigurdsson de bal van dichtbij achter de Engelse doelman Joe Hart schoot. Het spektakel was nog niet voorbij, want in de achttiende minuut viel de volgende treffer. Kolbeinn Sigthórsson, oud-speler van AZ en Ajax, was het eindstation van een prachtige IJslandse aanval en hij liet Hart voor de tweede keer vissen. Later zou dit doelpunt tevens het winnende blijken en Engeland mag het toernooi met de staart tussen de benen verlaten. Veel creëerden de Britten namelijk niet tegen de stugge, hardwerkende IJslanders. Een afstandsschot van Rooney en een bijna-kopbal van invaller Jamie Vardy waren de gevaarlijkste momenten. Sigthórsson was met een omhaal nog dichtbij de beslissende 3-1, maar ook die bleef uit.