Ajax verslaat Feyenoord na verlenging en staat in bekerfinale

Door NOS Voetbal, tuesday 2024-04-16 23:50:03

Ajax heeft ten koste van Feyenoord de finale bereikt van het KNVB-bekertoernooi bij de vrouwen. Op de Toekomst in Amsterdam won Ajax met 2-1 na verlenging.Woensdag is de andere halve finale tussen Excelsior en Fortuna Sittard. De finale is op 20 mei op een nog te bepalen locatie.Ajax trad tegen Feyenoord aan zonder toptalent Lily Johannes, die door vertrekkend coach Suzanne Bakker was gepasseerd ten faveure van Jonna van de Velde. De Amsterdamse vrouwen hadden voor rust een veldoverwicht ten opzichte van Feyenoord, dat al zes wedstrijden op rij ongeslagen was. De laatste nederlaag van de ploeg van coach Jessica Torny was twee maanden geleden, in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax (4-0).Kansen FeyenoordToch waren de beste kansen aanvankelijk voor Feyenoord. Ella van Kerkhoven kopte halverwege de eerste helft uit een corner rakelings naast en vier minuten later schoot ze op de paal.De grootste kans voor Ajax was in de 39ste minuut meteen raak: een voorzet van Chasity Grant werd door Van der Sluis pardoes voor de voeten van Hoekstra getikt, die vervolgens de 1-0 binnenschoot.Gelijkmaker FeyenoordAjax drong in de beginfase van de tweede helft aan, maar Feyenoord kwam op gelijke hoogte. Een voorzet van Sanne Koopman werd door Esmee de Graaf doorgekopt naar Van Kerkhoven, die vanuit de draai de 1-1 binnenschoot.Doelpunten vielen er vervolgens niet meer in de tweede helft, hoewel Ajax de druk in de slotfase nog danig opvoerde, waarop een verlenging nodig was.Penalty AjaxIn de eerste helft van de verlenging was het al snel raak voor de thuisploeg. Grant poortte De Graaf op de rand van het strafschopgebied en werd vervolgens vastgehouden, waarop de bal op de stip ging. Aanvoerder Spitse benutte het buitenkansje onberispelijk voor de 2-1.Feyenoord ging in het laatste kwartier nog voor de gelijkmaker, kreeg nog kansen via De Graaf en Van Kerkhoven, maar Ajax hield stand en kan op 20 mei voor de zesde keer de KNVB-beker winnen.Door de zege heeft Ajax-coach Bakker nog kans om haar laatste seizoen bij Ajax af te sluiten met een prijs. De landstitel lijkt dit jaar naar FC Twente te gaan, met zeven punten voorsprong op Ajax, en het sprookje in de Champions League eindigde tegen Chelsea in de kwartfinales.'Feyenoord-waardig ten ondergegaan'Feyenoord-coach Torny was ondanks de nederlaag trots op haar team. "Het was een close finish, de spelers hebben alles gegeven. We zijn strijdend ten onder gegaan en dat is Feyenoord-waardig."