Martinez pakt tweede geel in penaltyserie, maar helpt Villa aan halvefinaleplek

Door NOS Voetbal, friday 2024-04-19 00:15:04

Aston Villa heeft zich ten koste van Lille geplaatst voor de halve finales van de Conference League. De ploeg van trainer Unai Emery was de betere in de strafschoppenserie. Doelman Emiliano Martínez speelde een hoofdrol door tijdens de penalty's zijn tweede gele kaart te pakken, maar hoefde volgens de regels niet naar de kant.Later op de avond kwalificeerde Club Brugge zich ook voor de laatste vier. De Belgen wonnen met 2-0 bij PAOK, waardoor er na de 1-0 thuiszege een duidelijk resultaat stond.Fiorentina won in verlenging met 2-0 van Viktoria Pilsen. Olympiakos won na strafschoppen van Fenerbahçe.Twee keer geel is niet altijd roodAston Villa, de huidige nummer vier in de Premier League, keek na negentig minuten tegen een 2-1 achterstand aan, wat na de 2-1 overwinning in Birmingham genoeg was voor een verlenging. In de penaltyreeks redde doelman Emiliano Martínez tweemaal, één keer meer dan Lille-keeper Lucas Chevalier.Door de nederlaag is het Lille niet gelukt om zich voor het eerst in de clubgeschiedenis bij de laatste vier van een Europees toernooi te voegen - de Intertoto Cup niet meegerekend.In het eigen Stade Pierre-Mauroy kwam Lille na een kwartier op voorsprong, nadat Yusuf Yazici in het vijandelijke strafschopgebied over het hoofd was gezien door de defensie van Aston Villa. De middenvelder schoof de bal overtuigend in de hoek.VastberadenNa rust verdubbelde Benjamin André de voorsprong namens de thuisploeg. Lille leek vastberaden de overwinning niet meer uit handen te geven, maar incasseerde in de slotminuten alsnog een doelpunt.In een poging een voorzet te stoppen, buitelde Lille-doelman Lucas Chevalier over een medespeler heen. Het was Villa-verdediger Matty Cash die van de botsing profiteerde door de aansluitingstreffer snoeihard in de bovenhoek te schieten. De spelers van Lille eisten, tevergeefs, een VAR-check.Wat volgde, was een verlenging waarin de grootste dreiging van de Britse bezoekers kwam. Het was aan Lille-keeper Chevalier te danken dat de thuisploeg een strafschoppenserie afdwong. Daarin nam Aston Villa de penalty's beter.Een hoofdrol was weggelegd voor Martínez, die een gele kaart ontving wegens provocerend gedrag. De Argentijnse doelman had in de eerste helft al een gele kaart ontvangen voor tijdrekken. Omdat kaarten uit de reguliere speeltijd niet meetellen voor de strafschoppenreeks, mocht hij blijven staan.Ook in Italië hadden Fiorentina en Viktoria Pilsen een verlenging nodig om het tweeluik in de kwartfinales te beslissen. Na een doelpuntloze eerste wedstrijd werd er pas in de tweede minuut van de extra tijd gescoord.Nicolás González schoot Fiorentina uit een hoekschop op voorsprong. Cristiano Biraghi besliste het duel door in de 108ste minuut voor de 2-0 te tekenen.Club Brugge, dat thuis met 1-0 won van het Griekse PAOK, stond in de eerste helft al met 2-0 voor door twee treffers van Ferran Jutglà. De ploeg van Nicky Hayen hield de voorsprong vast en PAOK loste slechts een schot op doel. Olympiakos doorOlympiakos won thuis met 3-2 van Fenerbahçe, maar ?rfan Can Kahveci zette de Turken na elf minuten al op voorsprong.De 1-0, en dus 3-3 over twee wedstrijden, bleef staan in de reguliere speeltijd. Het werd verlengen in Istanbul.In die verlenging kreeg Dušan Tadi? nog een kans, maar het duel werd op strafschoppen beslist. Daarin bleef Olympiakos het rustigst, terwijl onder meer Tadi? en Leonardo Bonucci hun strafschoppen misten.