Hattrick Lewandowski goed voor zege Barcelona in rommelig duel met Valencia

Door NOS Voetbal, monday 2024-04-29 23:25:01

FC Barcelona heeft in eigen huis met 4-2 gewonnen van Valencia. Makkelijk ging het allemaal niet voor de nummer twee van de Spaanse competitie, maar aan het eind van een rommelige voetbalavond bracht spits Robert Lewandowski de verlossing met een hattrick.Door de zege houdt Barcelona in de strijd om de tweede plek twee punten voorsprong op Girona. Zaterdag treffen beide Catalaanse clubs elkaar.Halverwege de eerste helft maakte Barcelona het overwicht zichtbaar op het scorebord. Uit een afgemeten voorzet van Raphinha kopte Fermín Lopez raak: 1-0. Geen vuiltje aan de lucht, dachten de toeschouwers die regen en windvlagen trotseerden in het tijdelijke onderkomen van Barcelona bovenop de Montjuïc.Ter Stegen en Araújo in de foutMaar een goede vijf minuten na de openingstreffer was de stand plots weer gelijk, met dank aan Marc-André Ter Stegen. De Duitse keeper van Barcelona probeerde de bal nonchalant over de aanstormende Hugo Duro te wippen, maar ging knullig in de fout.Duro nam de bal mee en maakte simpel 1-1. Alsof dat nog niet genoeg was maakte Barcelona het zichzelf nog moeilijker. Ronald Araújo veroorzaakte een strafschop met een slecht getimede tackle op Peter González. Toen Pepelu zijn aanloop nam, veerden de meegereisde Valencia-fans al op. Hij maakte met zijn zesde goal van het seizoen - allemaal vanaf de stip - 1-2.Valencia ging met een voorsprong de rust in, maar deed dat wel met tien man. In de blessuretijd van de eerste helft werd keeper Giorgi Mamardasjvili met rood van het veld gestuurd. De onstuimige Georgiër maakte, buiten de zestien, hands en voorkwam daarmee een bijna zeker doelpunt van Lamine Yamal.Met invalkeeper Jaume Doménech onder de lat begon Valencia aan een overlevingstocht van drie kwartier. Gedurende de tweede helft werd het tiental van trainer Ruben Baraja terug op eigen helft gedrongen. Robert Lewandowski kopte al snel de gelijkmaker binnen, waarna de Poolse spits en teamgenoten Araújo, Ilkay Gündogan en invaller João Félix kansen misten. Barcelona was beter, zeker in overtal, maar niet flitsend of vernuftig genoeg het verschil te maken. Uit de kluts was het uiteindelijk toch weer het hoofd van Lewandowski dat de verlossing bracht. Met zijn vijftiende doelpunt dit seizoen in La Liga gooide de Pool de wedstrijd in het slot.Zijn trainer Xavi oogde opgelucht langs de lijn. De coach, die ondanks een eerder aangekondigd vertrek toch blijft, spoelde de verloren El Clásico maar wat graag met een overwinning. In blessuretijd kon er zelfs nog een lach vanaf, toen Lewandowski zijn hattrick compleet maakte met een rake vrije trap.