Willem II promoveert, Roda juicht te vroeg met veldbestorming, FC Groningen leeft nog

Door NOS Voetbal, saturday 2024-05-04 10:00:03

Alleen Willem II heeft zich in een zinderende voorlaatste speelronde van de eerste divisie verzekerd van promotie naar de eredivisie. De Tilburgers speelden met 1-1 gelijk bij FC Dordrecht.Roda JC Kerkrade was met een 2-0 zege op SC Cambuur ook dicht bij promotie, vierde al feest, maar door een late gelijkmaker van FC Groningen bij Telstar (1-1) in de 95ste minuut bleef Groningen in leven.De emotionele rollercoaster werd voor Roda nog heftiger toen de stadionspeaker omriep dat Telstar de 2-1 had gemaakt. Dat was onjuist. Volgende week vrijdag volgt de beslissing als FC Groningen en Roda in een rechtstreeks duel om promotie strijden.Lees in onderstaand artikel meer over de chaos in Kerkrade en het feest bij Willem II: Vooraf waren de scenario's helder. De nummers één en twee promoveren en koploper Willem II was zeker als het niet verloor bij Dordrecht. Nummer twee Roda JC kon bij winst op Cambuur én bij verlies van nummer drie FC Groningen bij Telstar promoveren.Vroege klap voor Groningen bij TelstarVoor Groningen ging het snel mis in Velsen-Zuid. Uitgerekend Zakaria Eddahchouri, die in januari nog nadrukkelijk in de belangstelling stond van FC Groningen, gleed na 45 seconden op aangeven van Thomas Oude Kotte de 1-0 binnen.Die klap kwam de ploeg van Dick Lukkien lang niet te boven. Telstar bleef de betere ploeg, had de betere kansen en met Ronald Koeman op de tribune had Ronald Koeman junior op doel weinig te doen.In Dordrecht had ook Willem II het zwaar. Jeredy Hilterman had een kans, maar schoot hard op verdediger John Hilton, zo hard dat de bal ontplofte. In de 28ste minuut was het raak aan de andere kant. Shiloh 't Zand scoorde van afstand fraai voor Dordrecht.In Kerkrade was Roda JC sterker dan Cambuur, maar werd er niet gescoord in de eerste helft. Met de ruststanden bij FC Dordrecht - Willem II (1-0), Roda JC - SC Cambuur (0-0) en Telstar - FC Groningen (1-0) was Willem II ondanks de achterstand virtueel zeker van promotie.In de tweede helft slaagde Groningen er lang niet in het tij te keren en bleef Telstar de gevaarlijkste ploeg. In Kerkrade brak Sami Ouaissa in de 65ste minuut de ban. Hij kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied en schoot raak in de korte hoek.Extase bij Willem II én bij GroningenHet was een belangrijke goal voor de Limburgers, die hiermee virtueel net als Willem II op 75 punten kwamen en, met FC Groningen virtueel op 71, zeker van promotie zouden zijn.Willem II kwam steeds dichter bij de gelijkmaker tegen Dordrecht. Een schot van Ringo Meerveld werd gered door keeper Luca Plogman en in de 74ste minuut kregen de Tilburgers na een overtreding van Leo Seydoux op Rob Nizet een strafschop.Een uitgelezen kans voor Hilterman, maar doelman Plogman redde bekwaam, ook op de rebound. Ondertussen zorgde Vaclav Sejk met de 2-0 voor Roda JC voor enige opluchting in Kerkrade. Het wachten was nu alleen nog op een eventuele goal voor FC Groningen.In blessuretijd zorgde Michael de Leeuw voor zekerheid bij Willem II. De invaller maakte gelijk en daarmee waren de Tilburgers niet afhankelijk van de andere velden. In Kerkrade bleef het wachten op ontwikkelingen in Velsen-Zuid.Thom van Bergen kopte in de 95ste minuut de 1-1 fraai binnen voor FC Groningen. De goal bracht extase bij de fans van FC Groningen en, nadat in de ongekend chaotische taferelen na afloop in Kerkrade de feiten duidelijk waren geworden, teleurstelling bij Roda JC.