Gakpo op dreef bij Liverpool in doelpuntrijke overwinning op Spurs

Door NOS Voetbal, sunday 2024-05-05 22:20:03

Liverpool heeft mede dankzij een gedreven Cody Gakpo in de Premier League thuis gewonnen van Tottenham Hotspur, in een doelpuntrijk duel: 4-2.Tot de 72ste minuut was het eenrichtingsverkeer op Anfield. De fans zagen weer glimpen van de eens zo bejubelde ploeg van Jürgen Klopp. Het Liverpool dat de Champions League won (2019) en de Premier League na dertig jaar wachten, in 2020.Dit jaar deed Liverpool ook lang mee om de Engelse titel, maar de afgelopen weken haakte de club dan toch af in de strijd met Manchester City en Arsenal, na een beschamend verlies tegen Everton, en een gelijkspel tegen West Ham United.Nee, een tweede Premier League-titel zit er niet meer in voor Klopp, die in de zomer waarschijnlijk wordt opgevolgd door Feyenoord-trainer Arne Slot. Of er moet een wonder geschieden. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Arsenal vijf punten meer en City vier, met ook nog een wedstrijd extra tegoed.Toch zette Liverpool zondag, met Virgil van Dijk en Gakpo in de basis, nog maar eens als vanouds druk op de Spurs, resulterend in een grote hoeveelheid kansen en doelpunten. Spurs, met Micky van de Ven, wist doelman Alisson aanvankelijk nauwelijks te testen.Pas in de 54ste minuut kreeg de ploeg uit Londen de eerste kans tussen de palen. Brennan Johnson kopte recht in de handen van de Braziliaanse keeper.Na een kwartier spelen kopte Mohamed Salah de 1-0 al binnen, op aangeven van Gakpo. De Nederlandse aanvaller lepelde de bal prachtig naar de tweede paal, waarna het een koud kunstje was voor de weggeslopen Egyptenaar om te scoren. Het was alweer zijn twaalfde doelpunt tegen Tottenham. Alleen tegen Manchester United scoorde hij vaker: veertien keer.Te gretig naar het grasGakpo speelde een energieke wedstrijd. Hij had goede loopacties, overzicht en was sterk in de duels. In de eerste helft werd hij duidelijk geraakt in het strafschopgebied, maar de oud-PSV'er ging te gretig naar het gras, zo was het oordeel van de scheidsrechter.Vlak voor rust maakte Liverpool ook de 2-0. Linksback Andrew Robertson legde af op Salah. De Italiaanse doelman Guglielmo Vicario keerde het schot van de Egyptenaar in eerste instantie, maar verwerkte de bal niet goed. Robertson kon zo alsnog simpel binnentikken.In de tweede helft bekroonde Gakpo zijn goede spel met een doelpunt. Harvey Elliott gaf een voorzet vanaf rechts, die de aanvaller met een machtige knik tegen het net kopte.Mooiste goal van de avondEn dan moest de mooiste goal van de avond nog komen. Elliott kreeg een staande ovatie, nadat hij vanaf een meter of 20 maar eens met links had uitgehaald. De bal krulde heerlijk in de kruising. Vicario was kansloos: 4-0.Daarna redde de Braziliaan Richarlison nog wel de eer voor de Spurs, met een bekeken spitsengoal op aangeven van Johnson. Een paar minuten later maakte Heung-Min Son ook nog 4-2.In de blessuretijd werd een tweede doelpunt van Salah afgekeurd. Hij stond een paar centimeter buitenspel. En dus bleef de 5-2 uit.