Atalanta en Leverkusen geven droomseizoen vervolg met bereiken Europa League-finale

Door NOS Voetbal, friday 2024-05-10 00:00:07

Atalanta en Bayer Leverkusen hebben een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan hun memorabele seizoenen. Op 22 mei staan ze in Dublin tegenover elkaar in de finale van de Europa League.Atalanta won in de halve finales met 3-0 van Olympique Marseille, na de 1-1 in de heenwedstrijd in Frankrijk. Bayer Leverkusen speelde op zijn Leverkusens op de valreep met 2-2 gelijk tegen AS Roma, na de 0-2 zege van vorige week in Rome.Leverkusen blijft ongeslagen en verbreekt record BenficaDe prestaties van Bayer Leverkusen blijven onwerkelijk. De Duitse kampioen maakt met het bereiken van de finale nog kans op de 'treble'. Op 25 mei is 1. FC Kaiserslautern de tegenstander in de finale van de Duitse beker.Bovendien vestigde de club met de 49ste ongeslagen wedstrijd op rij, in alle competities, een Europees record, dat het overnam van Benfica (1963-1965).Na de 0-2 zege in Rome zat het de ploeg van coach Xabi Alonso niet mee in eigen huis. Met een uitblinkende Oranje-international Jeremie Frimpong als een van de aanjagers speelde Leverkusen Roma van de mat, maar Roma-doelman Mile Svilar stak in goede vorm.Bovendien raakte Exequiel Palacios de paal. Waar Leverkusen bleef missen, was het Roma dat vlak voor rust op voorsprong kwam. Arbiter Danny Makkelie gaf een strafschop na een overtreding van Jonathan Tah op Sardar Azmoun. Leandro Paredes schoot de penalty binnen (0-1).Een handsbal van Adam Hlozek betekende na rust een tweede strafschop voor Roma. Paredes was opnieuw ijskoud (0-2) en trok de stand over twee wedstrijden gelijk.Roma vertrouwde daarna verder op Svilar, maar juist hij ging bij een hoekschop in de fout. De doelman dook onder de bal door en via Roma-aanvoerder Gianluca Mancini verdween de bal in het doel (1-2).Zo voorkwam Leverkusen een verlenging, waarna Josip Stanisic, de vervanger van Frimpong, het feest compleet maakte door in de 97ste minuut 2-2 te maken en de ongeslagen status in stand te houden.Atalanta overklast Marseille, eerste Europese finale voor club uit BergamoMet Teun Koopmeiners en Marten de Roon in de basis en Hans Hateboer als invaller was Atalanta in Bergamo veel te sterk voor Olympique Marseille. De Italianen drukten Marseille meteen in de verdediging en creëerden verscheidene kansen. Charles De Ketelaere raakte de paal en Gianluca Scamacca van dichtbij de lat.Ademola Lookman opende in de 30ste minuut de score. Het schot van de Nigeriaan werd onderweg getoucheerd en verdween zo met wat geluk in het doel (1-0). Na rust maakte Matteo Ruggeri er met een fraaie knal in de verre hoek 2-0 van.Marseille kwam nog dicht bij de aansluitingstreffer, toen een verre vrije trap van Jordan Veretout verrassend op de kruising daalde. Atalanta-invaller El Bilal Touré bepaalde in blessuretijd de eindstand op 3-0.Net als voor Leverkusen breken voor Atalanta historische weken aan. Op 15 mei speelt de ploeg van coach Gian Piero Gasperini de finale van de Italiaanse beker tegen Juventus en een week later wacht in Dublin de eerste Europese finale in de clubgeschiedenis.De twee finales betekenen voor Atalanta twee kansen op de eerste prijs in de clubhistorie sinds 1963. Toen pakte de club zijn tot nu toe enige hoofdprijs, de Coppa Italia.