NEC pakt drie punten tegen sc Heerenveen

Door Voetbalcentraal, saturday 2016-08-20 22:40:00

Snel uitbreken en scoren. De tactiek van NEC tegen sc Heerenveen pakte uitstekend uit. Via een kopbal van Dario Dumic en een mooi schot in de korte hoek van Reagy Ofosu werden de drie punten gepakt. De 2-1 zege zorgde voor een uitstekende seizoenstart voor de Nijmeegse ploeg. Al was een gelijkspel wellicht gerechtvaardiger geweest. Dat zou een voortzetting van de reeks van de twee clubs in de eerste twee speeldagen hebben betekend. NEC en sc Heerenveen deelden vooraf hun start met twee gelijke spelen. De Friezen scoorden echter één keer vaker en kregen één goal meer om de oren. De eerste kans in de wedstrijd was voor de thuisclub, dat met een onveranderde ploeg aantrad. In de veertiende minuut keerde doelman Erwin Mulder een inzet van Reagy Ofosu. Een treffer zou de openingsfase overigens volledig op zijn kop hebben gezet. sc Heerenveen, dat nieuwe aanwinst Yuki Kobayashi nog buiten de selectie liet, domineerde en had voor rust niet voor niets zeventig procent balbezit. Uitgespeelde kansen kwamen daar overigens nauwelijks uit voort. Al kreeg Luciano Slagveer in de twintigste minuut de bal op gelukkige wijze na een kluts mee en werkte hij het leder via een acrobatische omhaal stijlvol naast. Weer vijf minuten later had Quincy Owusu-Abeyie bijna zijn eerste doelpunt in de Eredivisie gescoord. Na goed terugleggen van Kévin Mayi zag de 30-jarige aanvaller zijn vlammende schot vanaf twintig meter net over het doel worden getikt door de vingertoppen van doelman Erwin Mulder. In de 32e minuut was de Heerenveen-kansloos echter kansloos. Wojciech Golla gaf de bal vanaf de rechterkant via een prachtige omhaal voor, waarna de andere centrale verdediger Dario Dumic met een kopbal doel trof: 1-0. Vier minuten later stond het echter alweer gelijk. Stefan Marzo gaf vanaf de achterlijn knap voor, waarna Pelle van Amersfoort bij de tweede paal knap raakkopte. In de slotminuut van het eerste bedrijf hing zelfs de 2-1 in de lucht. Nu keerde Mulder een kopbal van Dumic uit een vrije trap van Julian von Haacke nog ternauwernood. Na rust veranderde het spelbeeld nauwelijks. NEC loerde op foutjes in de Friese ploeg om aansluitend snel uit te breken. Dat leidde in de 57e minuut ook tot de 2-1. Reagy Ofosu werd weggestuurd door Quincy Owusu-Abeyie waarna de Duitse vleugelspits de bal met links in de korte hoek schoot. sc Heerenveen ging direct op jacht naar de gelijkmaker, maar strandde telkens net voor het Nijmeegse strafschopgebied. Ook het inbrengen van de gepasseerde Sam Larsson, supersub Henk Veerman en de herstelde Simon Thern hielp daarbij niets. De ploeg van trainer Jurgen Streppel werkte hard, liet de bal veelvuldig rondgaan en bleef vertrouwen. Doelpunten leverde het niet op. NEC liet via Mayi zelfs nog een kans op 3-1 liggen. Dat leed werd trainer Jurgen Streppel bespaard.