Ajax begint Europa League met knappe uitzege

Door Voetbalcentraal, thursday 2016-09-15 23:03:19

Het Europa League-toernooi is voor Ajax goed begonnen. Ondanks een vroege achterstand wonnen de Amsterdammers met 1-2 bij Panathinaikos. Beide ploegen eindigden het duel overigens niet met elf spelers. Bij de thuisploeg konden Ivan Ivanov en Wakaso Mubarak met twee keer geel inrukken en bij de formatie van Peter Bosz gold dat voor Hakim Ziyech. Ajax begon belabberd aan het duel. Zoals al vaker dit seizoen kwamen de Amsterdammers vroeg op achterstand. André Onana bokste een ogenschijnlijk ongevaarlijke voorzet recht in de voeten van Robin Lod. Hij wist de geheel vrijstaande Marcus Berg te bereiken, die eenvoudig binnen kon glijden. Ajax speelde slordig en wist het eerste half uur geen vuist te maken. De eerste echte kans leverde wel onmiddellijk een doelpunt op. Bertrand Traoré knalde de bal in de korte hoek en heeft zo zijn eerste goal in het Ajax-shirt te pakken. Vlak voor rust was Davinson Sánchez zelfs nog dichtbij de 1-2. Het perfecte buitenkansje voor Ajax diende zich aan in de 66e minuut. Mitchell Dijks werd licht vastgepakt door Giandomenico Mesto, maar voor scheidsrechter Andre Marriner was het voldoende om de bal op de stip te leggen. Davy Klaassen, die dit Europese seizoen al strafschoppen benutte tegen PAOK Saloniki en FK Rostov, faalde dit keer vanaf elf meter. Jaïro Riedewald was alert en tikte Ajax uit de rebound alsnog op voorsprong. Vlak na de goal van Riedewald leek Ajax helemaal in een zetel te zitten, toen Ivan Ivanov zijn tweede gele kaart kreeg. Tien minuten voor tijd was het numerieke overtal echter alweer verdwenen, toen Hakim Ziyech op domme wijze eveneens zijn tweede geel pakte. In de extra tijd van het duel kreeg Panathinaikos nog een enorme kans op de gelijkmaker, maar Rodrigo Moledo kopte van dichtbij in de handen van Onana. Vlak daarvoor zagen de Grieken opnieuw een speler weggestuurd worden, ditmaal was het Wakaso Mubarak die zijn tweede gele prent incasseerde. Tussen alle rode kaarten door werd er niet meer gescoord, waardoor de ploeg van Peter Bosz de Europa League begint met een knappe uitzege. Over twee weken nemen de Amsterdammers het in eigen huis op tegen Standard Luik.