ADO Den Haag gelukkigste vanaf elf meter in Eredivisiebattle

Door Voetbalcentraal, wednesday 2016-09-21 22:42:54

De beslissing viel pas na 120 minuten voetbal en negen strafschoppen. Toen was duidelijk dat ADO Den Haag de tweede ronde van de KNVB beker had bereikt. De bezoekers trapten al haar vijf penalty's raak. Die waren noodzakelijk na de 1-1 eindstand op bezoek bij NEC. ADO Den Haag was pas zes minuten voor het eindsignaal op gelijke hoogte gekomen via Gervane Kasteneer. Hij wiste de voorsprong van Gregor Breinburg daarmee weg. Beide ploegen speelden met bijna hun sterkste elftal. Trainer Peter Hyballa liet het eigen talent Ferdi Kadioglu in de basis debuteren. De 16-jarige middenvelder werkte zich een slag in de rondte, maar moest duidelijk wennen aan zijn nieuwe rol. Met een lichte blessure ging de jeugdinternational in de 58e minuut naar de kant. Mikael Dyrestam speelde deze keer als rechtsback, André Fomitschow keerde terug als linksachter. Collega Zeljko Petrovic gaf tweede doelman Robert Zwinkels de voorkeur onder de lat. De twee teams vermaakten het publiek echter nauwelijks. De kansen voor rust waren gemakkelijk op één hand te tellen. De voorwaartsen van NEC dribbelden wel volop, maar dat had weinig rendement. En ook de aanvallers van ADO Den Haag wisten weinig potten te breken. Ook na rust veranderde dat beeld niet. Drie minuten na rust dook Dario Dumic plotseling op voor het Nijmeegse doel, maar zijn inzet na een mooie actie van Reagy Ofosu ging naast. Aan de andere kant had Edouard Duplan in de 59e minuut een goede mogelijkheid. Wojciech Golla bracht op de doellijn redding. Een kwartier later kopte Golla de bal uit een corner van Julian von Haacke naast. Drie minuten voor tijd leek Taiwo Awoniyi, net ingevallen voor Quincy Owusu-Abeyie, voor de eerste treffer te tekenen uit een voorzet van de rechterkant van Dyrestam. Maar doelman Zwinkels werkte diens ferme kopbal met een katachtige reflex over het doel. De verlenging bleek daardoor noodzakelijk. Daarin moest de eerste treffer kenmerkend vanaf elf meter komen. Awoniyi werd gehaakt door Tom Beugelsdijk, waarna NEC-aanvoerder Gregor Breinburg achter de bal ging staan. In de slotseconden van de eerste verlenging faalde de middenvelder niet: 1-0. In de tweede helft van de verlenging werkte Beugelsdijk de bal uit een voorzet van Mayi bijna in eigen doel, maar dat leed werd hem bespaard. In de 114e minuut viel toch de gelijkmaker. Een crossbal van de linkerkant van Aaron Meijers werd binnengetikt door Gervane Kasteneer, die net vier minuten in het veld stond. Het draaide daardoor uit op strafschoppen. Penaltyserie: Beugelsdijk 0-1, Dumic 1-1, El Mahdaoui 1-2, Golla 2-2, Bakker 2-3, Fomitschow gestopt, Becker 2-4, Von Haacke 3-4, Schaken 3-5.