Ajax klopt Luik en doet uitstekende zaken in Europa League

Door Voetbalcentraal, thursday 2016-09-29 20:59:26

Ajax heeft de goede start in de Europa League een prima vervolg gegeven. In de Amsterdam ArenA wonnen de Amsterdammers met 1-0 van Standard Luik. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Kasper Dolberg, waardoor Ajax na twee wedstrijden nog de volle buit heeft in Poule G. Peter Bosz koos ervoor om de geschorste Hakim Ziyech te vervangen door Nemanja Gudelj. Daardoor was de rechtsbuitenpositie opnieuw weggelegd voor Bertrand Traoré, die dat uitstekend invulde. Lasse Schöne speelde als controlerende middenvelder eveneens een puike partij. Ajax speelde een ijzersterke eerste helft. Met fraaie combinaties werd Standard Luik bij vlagen helemaal zoek getikt en Traoré was met zijn acties een ware plaag voor de Belgische defensie. Na een kwartier had Davy Klaassen de score kunnen openen, maar oog in oog met doelman Jean-François Gillet schoot hij over. Een kopbal van Kasper Dolberg belandde op de vuisten van de Belgische keeper. Dolberg koelbloedig
Na een klein half uur was het wel raak. Op aangeven van Traoré bleef Dolberg ijzingwekkend koel. Via de binnenkant van de paal zette de Deense spits Ajax op voorsprong. Een fraaie combinatie tussen Dolberg en Klaassen leidde even later bijna tot een tweede Amsterdamse treffer, maar de Belgische verdedigers konden net op tijd orde op zaken stellen. In de tweede helft liet Standard Luik zich wat meer zien. Ajax-goalie André moest vaker ingrijpen, zonder dat de Belgen tot echt grote kansen kwamen. Aan de andere kant was Nemanja Gudelj gevaarlijk, maar hij mikte twee keer net naast. Veel meer wist Ajax, waar het niveau na rust een stuk lager lag, ook niet te creëren. Slotoffensief Standard
Pas toen Standard echt risico ging nemen, kreeg de ploeg kansen op de gelijkmaker. Vijf minuten voor tijd haalde Isaac Mbenza prachtig uit. Zijn poging belandde ver buiten bereik van Onana, maar spatte uiteen op de paal. Ook Jean-Luc Dompé was in de slotfase met een bekeken balletje dicht bij de 1-1. Onana was echter op zijn hoede en tikte de bal op fraaie wijze over de lat. Door deze zege staat Ajax na twee wedstrijden op zes punten in Poule G. Celta de Vigo volgt op de tweede plek, met vier punten. Op 20 oktober reist Ajax af naar Spanje om het daar in Estadio Balaídos op te nemen tegen John Guidetti en zijn ploeggenoten.