Oranje en Janssen juichen na knappe zege op Wit-Rusland

Door Voetbalcentraal, friday 2016-10-07 22:47:00

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in poule A. In De Kuip werd voor de pauze het duel tegen Wit-Rusland door twee treffers van Quincy Promes – zijn eerste in dienst van het Nederlands elftal – in feite al beslist. De bezoekers beten na de rust nog even van zich af, maar via onder meer een fantastische treffer van Vincent Janssen won ene goed spelend Oranje uiteindelijk vrij simpel: 4-1. Dat de ploegen ‘slechts’ met 2-0 de kleedkamers opzochten mocht een wonder heten. Niet alleen werd namelijk een doelpunt van Virgil van Dijk onterecht afgekeurd wegens buitenspel, ook vond Nederland dat het recht had op een penalty, na een handsbal van een Wit-Russische verdediger in het zestienmetergebied. Bovendien kreeg spits Janssen de nodige kansen, maar hij benutte – net als momenteel bij zijn club Tottenham Hotspur – die mogelijkheden niet. Aan de andere kant had Maarten Stekelenburg ook genoeg te doen. Middenvelder Ivan Maevski zorgde voor het eerste wapenfeit van de bezoekers, waarna Sergei Kornilenko vlak voor de pauze de beste mogelijkheid van de bezoekers kreeg. Hij had de doelman van Everton al verslagen, maar knikte de bal net aan de voor hem verkeerde kant van de paal. Oranje was sowieso blij met het rustsignaal, want na de kans van Kornilenko mocht Mikhail Gordeichuk alleen op Stekelenburg aflopen. De flankspeler van Bate Borisov schoot de bal echter naast het doel. Danny Blind zal die speldenprikjes tijdens de rust ongetwijfeld hebben besproken, maar veel mocht dat niet baten. Een minuut na de pauze tikte namelijk Alexei Rios van dichtbij de aansluitingstreffer binnen (2-1). Dat zag Wesley Sneijder overigens vanaf de bank aan. De captain werd uit voorzorg naar de kant gehaald en vervangen door Davy Pröpper. De PSV’er kreeg snel na zijn entree tussen de lijnen meteen een goede kans, maar liet het schot uiteindelijk aan Daley Blind. De poging van de linksachter was echter slap en ongevaarlijk. Toch kon Blind niet veel later alsnog een feestje vieren, want na gepruts achterin bij Wit-Rusland draaide Janssen knap bij zijn verdedigers weg, maar schoot de aanvaller net als voor de pauze niet in het doel. Ditmaal raakte zijn inzet de paal, waarna Ajacied Davy Klaassen scherp liep voor de rebound. Tegen Zweden miste hij die mogelijkheden vaak, maar ditmaal was de bal erg simpel. Hij liep eenvoudig de beslissende 3-1 binnen. Desalniettemin kwam er nog een belangrijk moment voor het Nederlands elftal – waar Jordy Clasie (voor Kevin Strootman) en Bas Dost (voor Janssen) nog invielen. Een kleine tien minuten na de treffer van Klaassen poeierde Janssen de bal vanaf de linkerkant van het strafschopgebied met zijn linkervoet snoeihard in de verre hoek. Uit zijn reactie bleek de opluchting over het feit dat hij eindelijk het net weer eens wist te vinden. Ook assistent Fred Grim, onder wie Janssen uitgroeide tot dé sensatie van Almere City, toonde zich opvallend blij met de treffer. Door de overwinning gaat Oranje samen met Frankrijk en Zweden aan de kop van groep A. Het doelsaldo van de ploeg van Blind is gelijk aan die van de Fransen (+3) en beter dan die van de Zweedse opponent (+1). Het duel van komende maandag tegen Frankrijk in de Amsterdam ArenA is dus al erg belangrijk. Overige duels: Een sensatie leek in de maak bij het duel tussen Frankrijk en Bulgarije in Stade de France, waar Mihail Aleksandrov al na zes minuten de score vanaf de strafschopstip opende namens de gasten. Toch stelde de verliezende Europees Kampioen van dit jaar via Kevin Gameiro en Dimitri Payet nog binnen het half uur orde op zaken, waarna Antoine Griezmann vlak voor de pauze de wedstrijd in feite al in het slot gooide (3-1). Met de tweede goal van Gameiro werd de eindstand na een uur bepaald op 4-1. Door de zege gaan de Fransen samen met Nederland en Zweden met vier punten aan kop van poule A. Dat Zweden medekoploper is heeft het te danken aan de overwinning op bezoek in Luxemburg. Makkelijk ging het niet, maar via een treffer van verdediger Mikael Lustig werd na een klein uur de wedstrijd wel binnengesleept (0-1). Bij Luxemburg moest Kevin Malget vijf minuten voor het einde van de wedstrijd al naar de kant. Hij kreeg zijn tweede gele én dus rode kaart voorgehouden.