AZ heeft overwintering plotseling in eigen hand na zege

Door Voetbalcentraal, thursday 2016-11-24 23:04:37

AZ heeft Europese overwintering plotseling in eigen hand. Op bezoek bij Dundalk werd een 0-1 zege geboekt, waardoor de Noord-Hollandse ploeg naar plek twee in de poule sprongen. Winst over twee weken tegen Zenit St Petersburg betekent Europese overwintering. Trainer John van den Brom voerde twee verrassingen door in zijn basiself. Robert Mühren werd op de bank geposteerd ten faveure van Mats Seuntjens. En Muamer Tankovic kreeg in de voorste linie een kans. Een gouden greep, want AZ kende een droomstart in Dublin. In de negende minuut werkte Wouter Weghorst de 0-1 binnen. Seuntjens stond aan de basis van de treffer.

Het betekende tevens het 200e doelpunt van AZ in de UEFA Cup/Europa League, inclusief kwalificatie. In een koud Tallaght Stadium werd Dundalk daarna sterker, maar doelman Sergio Rochet hoefde maar één keer handelend op te treden. In de tweede helft ging AZ snel op zoek naar de tweede treffer. Acht minuten na rust werd een mooi schot van Alireza Jahanbakhsh door doelman Gary Rogers uit de bovenhoek getikt. Daarna schoot Tankovic naast. Veertien minuten later gaf Jahanbakhsh vanaf rechts voor, waarna Ben Rienstra via een Dundalk-been over schoot. Weer een minuut later keerde Rogers een schot van Stijn Wuytens. Een kwartier voor tijd had Seuntjens ook de 0-2 op de schoen. Maar zijn schot belandde via de doelman op de paal. AZ moest daarna nog bibberen bij een scrimmagesituatie, maar die liep goed af. In de extra tijd kon Rienstra ook nog voor 0-2 tekenen, maar de inzet belandde op de vuisten van Rogers. Door de 0-1 zege heeft AZ plotseling alles in eigen hand. Winst over twee weken tegen Zenit St Petersburg is voldoende voor Europese overwintering. Een gelijkspel evenals een remise bij Maccabi Tel Aviv - Dundalk is ook voldoende. Een nederlaag tegen de Russen betekent onherroepelijk uitschakeling. Stand Groep D: 1. Zenit St Petersburg 5-15 (15-5) 2. AZ 5-5 (3-8) 3. Dundalk 5-4 (4-6) 4. Maccabi Tel Aviv 5-4 (5-8)