Spectaculaire slotfase NEC - FC Groningen resulteert in remise

Door Voetbalcentraal, saturday 2016-11-05 21:37:05

De ontknoping van NEC - FC Groningen zat duidelijk in de staart. De strijd leek zeventig minuten nergens op. Maar doelpunten aan beide kanten, afgekeurde treffers en veel hectiek zorgden toch voor een heel leuk einde. Toen alle rookwolken waren opgetrokken, stond er een 1-1 eindstand op het scorebord. NEC kent dit seizoen vooral haar kracht in de omschakeling. Blijkbaar was FC Groningen ook met die waarschuwing naar Nijmegen afgereisd, want in balbezit namen de noorderlingen erg weinig risico. Omdat passes daarnaast erg onnauwkeurig waren, het tempo laag en miscommunicaties elkaar opvolgden, ontspon zich in de eerste zeventig minuten een saai duel met het publiek als grote verliezer. Trainer Peter Hyballa liet het grote talent Ferdi Kadioglu aanvankelijk op de bank, waardoor van creativiteit bij de thuisclub nauwelijks sprake was. Bij FC Groningen verkeert de grote technicus Albert Rusnák in een vormcrisis en konden de voorwaartsen Tom van Weert en Mimoun Mahi nauwelijks iets uitrichten. De eerste grote kans viel in de elfde minuut waar te nemen. Een hard laag schot van net buiten het strafschopgebied van Simon Tibbling kon ternauwernood met een mooie reflex worden gekeerd door doelman Joris Delle. In de 33e minuut verdween een afstandschot van Rusnák net naast. NEC? Dat creëerde één doelpoging. In de 36e minuut schoot Mohamed Rayhi rakelings over. Hyballa greep in de rust in. Janio Bikel en André Fomitschow bleven achter in de kleedkamer. Kadioglu en Robin Buwalda namen hun plekken in, waarbij laatstgenoemde als rechtsback ging spelen en Mikael Dyrestam naar de linkerkant verhuisde. Het zette weinig zoden aan de dijk. Vijf minuten na rust tikte Delle een schot van Tibbling naast en in de 58e minuut kenden de bezoekers veel pech. Kasper Larsen kopte de bal uit een corner van de rechterkant van Yoëll van Nieff op de lat. In de 76e minuut leek NEC toch op voorsprong te komen. Dario Dumic knikte raak uit een corner. Aanvankelijk leek scheidsrechter Ed Janssen te tellen. Terwijl de Zweedse verdediger door zijn medespelers werd besprongen, de goaltune klonk en stadionomroeper Gerry van de Velden de goal omriep, werd het doelpunt toch geannuleerd. Dumic zou hebben geduwd. Twee minuten later lag de bal aan de andere kant in het net. Tom van Weert rondde een voorzet van de linkerkant van Van Nieff af: 0-1. Zeven minuten voor tijd was het uitgerekend Kadioglu die de 1-1 aantekende. De net 17-jarige middenvelder, de jongste debutant uit de historie van NEC en weer uitstekend op dreef, schoof raak na een mooie voorbereidende actie van de ingevallen Quincy Owusu-Abeyie. Aan FC Groningen-kant zag ook Van Weert drie minuten later een afgekeurd worden. Maar dan vanwege buitenspel. Daardoor bleef het 1-1. NEC heeft nu twaalf punten verzameld, FC Groningen tien.