Ook tegen FC Twente bezorgt jong talent NEC drie punten

Door Voetbalcentraal, saturday 2016-11-26 22:38:51

Na Ferdi Kadioglu is er opnieuw een zelf opgeleid talent bij NEC opgestaan. Jay-Roy Grot leidde de Nijmeegse ploeg met twee voltreffers voorbij FC Twente. Door de 3-2 zege verschafte de Gelderse club zichzelf de benodigde lucht in de strijd tegen degradatie. Dat de matchwinner juist naar de naam Jay-Roy Grot luisterde, mag een wonder heten. Niet alleen begon hij dit seizoen pas voor de tweede keer in de basis. De 18-jarige aanvaller had tot vanavond nog niet gescoord in het betaalde voetbal. De Arnhemmer brak met zijn eerste treffer in de 27e minuut de strijd met FC Twente open. Tot dan was enkel Eredivisietopscorer Enes Ünal met twee halve kansen gevaarlijk geweest. NEC, dat het initiatief aan de tegenstander overliet, wist geen enkele keer op doel te schieten. Tot FC Twente een corner kreeg en NEC razendsnel uitbrak. Kévin Mayi lanceerde van eigen helft Grot. Die sprintte door en joeg de bal van net buiten het strafschopgebied in de korte hoek binnen. Daarmee was de koek voor Grot nog niet op. Negen minuten later draaide hij knap weg van zijn tegenstander Mateusz Klich om aansluitend met de nodige mazzel de 2-0 binnen te schieten. Zijn voorzet werd van richting veranderd door Twente-aanvoerder Stefan Thesker. Een minuut voor rust had Grot zelfs de 3-0 op zijn schoen. De boomlange jeugdinternational werd knap vrijgespeeld door Mayi, waarna hij na de balaanname iets te lang wachtte. Hij gleed het leder vervolgens naast. Een minuut eerder had Wojciech Golla ook al de ideale kans op de derde treffer. Hij werkte vanuit een moeilijke hoek de bal voor een leeg doel naast. In de rust verving trainer René Hake de teleurstellende Yaw Yeboah voor Dylan Seys. Dat zorgde voor meer elan bij de gasten. Al in de 51e minuut zorgde Ünal voor de 2-1. Een voorzet van Seys caramboleerde voor zijn voeten. Alweer nummer negen voor de Turkse international van FC Twente. André Fomitschow had drie minuten later pech dat zijn pegel rakelings over vloog. Maar een andere verdediger, Dario Dumic, zorgde in de 59e minuut wel voor de hernieuwe marge van twee. Uit de draai knalde de Deen vanaf twintig meter raak: 3-1. Doelman Joris Delle moest daarna enkele keren handelend optreden op schoten van Klich en twee keer Chinedu Ede. Grot, inmiddels vervangen door youngstar Ferdi Kadioglu, zag het vanaf de zijkant. Ook dat Mikael Dyrestam de bal in de 79e minuut knullig achter zijn eigen doelman werkte. Seys hield de bal op de achterlijn knap binnen, waarna de Zweedse rechtsback het leder op zijn voet kreeg: 3-2. Diverse hachelijke situaties volgden. Maar na het laatste fluitsignaal had NEC weer eens in eigen huis gewonnen. De laatste keer was op 20 augustus tegen sc Heerenveen (2-1). FC Twente valt nu buiten de top vijf.