Manu en Antonia geven Go Ahead Eagles vleugels tegen NEC

Door Voetbalcentraal, saturday 2017-02-04 20:32:18

Go Ahead Eagles poogde van alles. Een andere tactiek, een andere opstelling en een andere voorbereiding. Met het inzetten van Elvis Manu en Jarchinio Antonia lijkt het juiste medicijn gevonden. De hekkensluiter van de Eredivisie klopte NEC buitenshuis met 1-2. Go Ahead Eagles heeft nu ook het laatste krasje weggewerkt. De promovendus in de Eredivisie was nog de enige vertegenwoordiger op het hoogste niveau zonder uitwinst. Voor aanvang van het uitduel tegen NEC, dat juist drie thuiszeges op rij had geboekt, leken die voortekeningen ook niet gunstig. Dit kalenderjaar kon niet alleen thuis, maar ook in eigen huis geen punt worden veroverd. Het enige doelpunt viel zelfs vanaf de strafschopstip. Het afhaken in de warming-up van spits Leon de Kogel, wiens naam wel op het wedstrijdformulier verscheen, zorgde voor nog minder vertrouwen in de Deventer harten. Maar waar een bekend sportdrankje normaliter alleen vleugels geeft, was dat deze keer van toepassing op de geelrode adelaars. Jarchinio Antonio en Elvis Manu, de twee vleugelaanvallers, bleken keer op keer een plaag voor de Nijmeegse verdediging en waren aan de bal nauwelijks af te stoppen. Daarmee maakte Go Ahead Eagles handig gebruik van de countertactiek die NEC normaliter hanteert en waarmee de ploeg dit seizoen redelijk succesvol is. Go Ahead Eagles had in de eerste helft slechts 36 procent balbezit, maar sloeg genadeloos toe in de omschakeling. Eerst was het woord aan Manu. De linksbuiten, gehuurd van Brighton & Hove Albion, werd in de twaalfde minuut handig weggestuurd door Daniel Crowley. Niet voor de eerste keer wist Wojciech Golla zich geen raad, waardoor Manu niet alleen hem maar ook nog twee NEC'ers passeerde. Doelman Joris Delle werd in de lange hoek geklopt. Dertien minuten later was het opnieuw raak. Nu stond Pablo Chirivella aan de basis van het doelpunt. Vanaf eigen helft stuurde hij Antonia weg, die op zijn beurt Gregor Breinburg zijn hielen liet zien en ook Delle klopte. De vleugels maakten NEC juist vleugellam. Trainer Peter Hyballa bracht in de rust al Jordan Larsson en Ali Messaoud om de zaak om te gooien en aanvallend met vier aanvallers te opereren. Maar het bracht vooral enthousiasme, een hoger tempo en een flink pakket corners. Grote kansen kreeg NEC nauwelijks. Ook niet nadat Manu in de 63e minuut werd weggestuurd. Na een duel met Mikael Dyrestam ging de oud-Feyenoorder naar de grond. Scheidsrechter Björn Kuipers trakteerde Manu op zijn tweede geel. Pas in de extra tijd zette Jay-Roy Grot de 1-2 eindstand op het scorebord. Go Ahead Eagles kan zondag haar laatste plek bij verlies van Roda JC Kerkrade overdoen aan de Limburgse equipe. Anders krijgt de equipe daarvoor volgende week een kans. Al zal dat zonder Manu moeten gebeuren. Maar trainer Hans de Koning zal vast een andere vleugelaanvaller uit de hoge hoed toveren.