AS Monaco niet voor het eerst plaaggeest voor Engelse top

Door Voetbalcentraal, thursday 2017-03-16 11:51:00

Manchester City gold als favoriet voor de tweestrijd met AS Monaco in de achtste finales, maar de Monegasken bleken te sterk (en te slim) voor Pep Guardiola en zijn sterrenformatie. Zo blijft er nog een Engelse club over bij de laatste acht in de Champions League. Hoe het prinsdom aan de Côte d'Azur is uitgegroeid tot een plaaggeest voor Engelsen.

Kylian Mbappé, Fabinho en Tiemoué Bakayoko bezorgden AS Monaco een bijzondere avond in het vaak matig gevulde Stade Louis II. Voor de return van de achtste finale in de Champions League zat het stadion weer niet vol met bijna 16 duizend toeschouwers (capaciteit 18.500). Maar zij die er wel waren, onder wie prins Albert II van Monaco, met Monaco-sjaal om, genoten van het duel tussen de formaties van de Portugese trainer Leonardo Jardim en City-manager Pep Guardiola.

Terwijl Jardim direct na de wedstrijd zijn assistenten omhelsde tikte Guardiola zijn collega op zijn schouder. De Portugees, die met zijn rug naar zijn Catalaanse collega stond, had het niet direct door. Zo stond Guardiola er wat ongemakkelijk en verslagen bij. Voor het eerst in zijn carrière als trainer komt Pep met zijn team niet verder dan de achtste finales in de Champions League.

Plaaggeest
Na vijf halve finales en twee gewonnen finales voor Guardiola eindigt zijn avontuur met City op een woensdagavond in Monte Carlo. Een enorme sportieve en financiële tegenvaller voor Manchester City, dat vorig seizoen nog tot de halve finale kwam, onder leiding van de Chileense coach Manuel Pellegrini. Toen was Real Madrid nipt te sterk voor The Citizens: 0-0 en 0-1.



Met de uitschakeling van Manchester City blijft er nog één Engelse club over bij de laatste acht in de Champions League: regerend Engels kampioen (en huidige nummer vijftien in de Premier League) Leicester City. Het Champions League-seizoen begon met vier teams uit de steenrijke Premier League: Leicester City, Arsenal, Tottenham Hotspur en Manchester City.

Statistieken
Zowel Manchester City als Tottenham werd door AS Monaco uitgeschakeld. Spurs verloor in de groepsfase twee keer met 2-1 van de ploeg van Jardim, koploper in de Franse Ligue 1. Mede daardoor eindigden de Londenaren als nummer drie in de groep. Zo bleek Monaco dit seizoen een te grote horde voor City en Spurs.

In het seizoen 2014/15 moest ook Arsenal al zijn meerdere erkennen in de Monegasken. The Gunners verloren de heenwedstrijd in de achtste finales met 1-3 en kwam in Monte Carlo net te kort om de kwartfinales te bereiken: 0-2.

Van de achttien duels met Engelse clubs won AS Monaco er negen en speelde vier keer gelijk. Vijf keer verloren de Monegasken. Van alle opponenten uit Engeland wist alleen Manchester United twee keer niet te verliezen. The Mancunians speelden in het Champions League-seizoen 1997/98 twee keer gelijk: 1-1 en 0-0.

Balans AS Monaco tegen Engelse clubs

Tegenstander

Voetbalcentraal

Voetbalcentraal is een merk van ELF Voetbal

Postadres
ELF Voetbal
Postbus 6684
6503 GD Nijmegen


Adverteren

Voor advertentiemogelijkheden kunt u contact opnemen met:

Mike Bogaard
mike@elf-panna.nl