Sem de Wit, ambitieuze Dutch pancake king in Vancouver

Door Voetbalcentraal, thursday 2017-03-23 14:01:00

Je vindt ze niet alleen in Engeland, Duitsland, Spanje, Italiƫ of Frankrijk, maar ook in andere, soms zeer exotische landen: de Nederlandse voetbalavonturiers. ELF Voetbal spreekt elke week met een van de honderden voetbalnomaden die zijn uitgevlogen. In aflevering 3 van onze nieuwe wekelijkse rubriek Voetbalavonturiers: Sem de Wit (21), verdediger van Whitecaps FC in Canada.

De afstand is bijna achtduizend kilometer: tussen Harderwijk, zijn geboorteplaats, en Vancouver, in British Columbia. Als kleine jongen had hij nooit gedacht ooit daar te gaan voetballen of te wonen. Een YouTube-video, een compilatie van beelden uit zijn veertien wedstrijden bij Fortuna Sittard, gemaakt door zijn broer en zaakwaarnemer Nick, bracht Sem de Wit naar de Canadese westkust.

En nu staat het nieuwe seizoen in de United Soccer League, het derde niveau in de Verenigde Staten, op het punt van beginnen. Een competitie voor beloftenteams van de profclubs in de Major League Soccer (MLS), vertelt De Wit. Hij, spelend bij Whitecaps FC 2 met rugnummer 51, is uitgeslapen en heeft zijn breakfast op als we hem bellen. In Vancouver is het acht uur later dan in Nederland.

YOUTUBE

Het was in januari 2016 toen De Wit naar Vancouver verhuisde. Hij wist geen contract te verdienen bij SC Cambuur en trainde voor zichzelf. Broer Nick plaatste een video van Sem op YouTube, in de zoektocht naar een nieuw avontuur. Eerder stond hij onder contract bij Almere City, FC Dordrecht en ADO Den Haag en Fortuna Sittard. "Mijn periode in Nederland is niet gelopen zoals ik had gehoopt. Ik debuteerde als zeventienjarige bij Almere City en werd uitgenodigd voor Oranje Onder 18. Daarna ontstond er een beeld van mij dat ik een lastige jongen zou zijn. En dat ik naast mijn schoenen zou lopen, ook misschien omdat ik al op jonge leeftijd tattoos had. Kijk, ik heb hier en daar ongetwijfeld fouten gemaakt, maar je krijgt door bepaalde verhalen een reputatie waar je niet meer vanaf komt."

En toen klopte Vancouver Whitecaps FC opeens aan.
"Ja, inderdaad. Dat was nogal een verrassing. Het filmpje dat mijn broer had gemaakt stond eerst op iets van vijfhonderd views en opeens zagen we de teller oplopen tot uiteindelijk bijna vijftienduizend. De video bleek ergens gedeeld te zijn en kwam zo ook bij scouts van Whitecaps FC terecht. Zij waren enthousiast en stuurden mij een uitnodiging om op stage te komen. Ik heb toen niet nagedacht en ben in het vliegtuig gestapt. De stage beviel voor beide partijen en toen heb ik hier een contract getekend. Ik kreeg direct het gevoel dat ik in Vancouver met een schone lei kon beginnen."

 

#loveforthegame!! Family is everything for me! Thanks for the support always!

Een bericht gedeeld door Sem Emilio de Wit (@sdewit) op6 Aug 2016 om 7:39 PDT


Heb je jouw broer uitvoerig bedankt voor zijn creativiteit?
"Zeker, ik ben hem heel dankbaar voor wat hij heeft gedaan. Het is de bedoeling dat hij dit jaar met mijn ouders deze kant op komt. Dan leg ik ze wel in de watten. Mijn broer en ik hebben een hele hechte band. We bellen of Skypen soms tot twee of drie keer per dag. We kunnen uren met elkaar praten. Het is soms lastig dat we zo ver van elkaar vandaan zijn. Je kunt niet even langs. Maar je moet ermee leren omgaan. Ik ben na vorig seizoen voor drie maanden in Nederland geweest. Dus ik heb wat tijd ingehaald met vrienden en familie, maar als je dan weer afscheid neemt blijft het lastig."

ZLATAN

Je speelt nu voor de beloftenploeg van Whitecaps FC, maar jouw ambitie is vast om in het eerste elftal te gaan spelen?
"Dat is wel mijn doel, ja. Ik heb een contract getekend bij het tweede elftal. Daarbij is wel gezegd dat ik zou kunnen doorschuiven, wanneer ik stappen maak. En d

Voetbalcentraal

Voetbalcentraal is een merk van ELF Voetbal

Postadres
ELF Voetbal
Postbus 6684
6503 GD Nijmegen


Adverteren

Voor advertentiemogelijkheden kunt u contact opnemen met:

Mike Bogaard
mike@elf-panna.nl