Bogdan Lobont over San Siro, frikandellen en zijn grote liefde Ajax

Door Voetbalcentraal, thursday 2017-04-13 12:40:00

Tot vanavond (donderdag) was hij de laatste keeper die voor Ajax in een kwartfinale van een Europees toernooi op doel stond: Bogdan Lobont (39), inmiddels in de diepe winter van zijn carrière. Een winter die hij doorbrengt in Rome. Soms op de bank, vaak op de tribune, als derde keeper bij AS Roma. Lobont volgt Ajax nog altijd. Zo ook tegen Schalke 04. Over San Siro, Ronald Koeman en frikandellen.

Die paar seconden, rond half elf 's avonds op 23 april 2003, vergeet hij nooit meer. De pass van Paolo Maldini, gevoed met meer hoop dan overtuiging. Massimo Ambrosini die het kopduel wint van Abubakari Yakubu. Cristian Chivu die onderuit glijdt en dan Filippo Inzaghi ongehinderd ziet doorlopen. Petri Pasanen die net te laat is om Inzaghi af te stoppen. Net als Lobont. Inzaghi lift de bal met een boog over hem heen. Vlak voor de doellijn tikt Jon Dahl Tomasson de bal binnen: 3-2.

Het is de avond van de kwartfinale in de Champions League. AC Milan-Ajax in San Siro, beslist in minuut 90+1. Goals van Jari Litmanen en Steven Pienaar bleken niet voldoende. Nadat het eerder in Amsterdam 0-0 bleef. Lobont landt op zijn knieën op het gras, met zijn gezicht richting het doel. Daarna buigt hij zijn hoofd en laat zijn handen rusten op zijn knieën.

"Een nachtmerrie werd werkelijkheid. Het voelde alsof San Siro ineenstortte en het puin op mijn schouders terechtkwam. We waren echt helemaal leeg van de strijd. We hadden alles gegeven en waren zo dicht bij een enorme stunt. Wij waren the young guys, Milan had een topteam, met wereldsterren als Shevchenko, Maldini, Nesta en Inzaghi", vertelt Lobont aan ELF Voetbal.

"De meeste jongens bij ons stonden aan het begin van hele mooie carrières, bleek later. Kijk de opstelling maar na: Zlatan, Chivu, Sneijder, Van der Meyde, Pienaar, Maxwell en Nigel de Jong. Van der Vaart was er die avond niet bij. Als je kijkt waar al die jongens later hebben gespeeld kun je wel spreken van een hele bijzondere generatie. Het had allemaal nog mooier kunnen zijn als we door waren gegaan. Die uitschakeling deed veel pijn. A real sad moment. Ik weet nog dat de meegereisde fans ons tot lang na de wedstrijd toezongen. Wij keerden na het douchen nog terug op het veld om al onze supporters te bedanken. Ik krijg er nu nog steeds kippenvel van."


2003 (April 23) AC Milan (Italy) 3-Ajax... door sp1873


GRIJS HAAR
Het werd geen halve finale van de Champions League voor Ajax en Bogdan Ionut Lobont uit het Roemeense Hundoara, een stad in de regio Transsylvanië. Via Corvinul Hunedoara en Rapid Boekarest verhuisde hij in januari 2000 naar Ajax. Zes jaar en 67 officiële wedstrijden later vertrok Lobont naar Fiorentina. Hij was niet altijd eerste keus bij Ajax, mede door blessures en de aanwezigheid van Maarten Stekelenburg, Joey Didulica en Hans Vonk.

Lobont won een landstitel en twee keer de

Voetbalcentraal

Voetbalcentraal is een merk van ELF Voetbal

Postadres
ELF Voetbal
Postbus 6684
6503 GD Nijmegen


Adverteren

Voor advertentiemogelijkheden kunt u contact opnemen met:

Mike Bogaard
mike@elf-panna.nl