"Ajax, PSV, Twente? Voor mij telt na 26 goals de landmacht"

"Ajax, PSV, Twente? Voor mij telt na 26 goals de landmacht"

LUIK - Ze maakte maar liefst 26 doelpunten voor Standard Luik en kroonde zich vrijdag met haar team tot kampioen van België. Niets nieuws, want Sanne Schoenmakers (24) werd zes keer op rij met haar ploeg de beste van het land. En nu naar de top van Nederland? Mis. De aanvalster kiest voor... de landmacht.

TEKST: Maarten de Jong

“Ja, is goed”, is het laatste wat Sanne Schoenmakers vrijdagavond zegt voordat ze gaat slapen. Het is 05.40 uur en de Nederlandse voetbalster vindt het best om in het weekend een afspraak te plannen. Ze heeft dan al een lange avond achter de rug. Haar ploeg won met maar liefst 17-0 van Eva’s Tienen en verzekerde zich zodoende van de titel in de Belgische competitie. “We hebben de binnenstad van Leuven uitgebreid bekeken”, grijnst Schoenmakers in gesprek met Voetbal Centraal. In het weekend volgde nog een barbecue, nu is het mooi geweest voor de voetbalsters uit Luik. Het was een bijzonder seizoen.

Vier ploegen draaiden bovenin mee. Standard Luik, Anderlecht, AA Gent en Gent konden makkelijk van elkaar winnen. Eva’s Tienen, Heist en OH Leuven hadden beduidend minder kwaliteit. “Ik wil niet zeggen dat die andere ploegen er helemaal niets van kunnen, maar met sommige tegenstanders hebben we meer moeite gehad dan met andere”, merkt Schoenmakers op. “Ik hoefde dan ook niet zenuwachtig te zijn voor de wedstrijd tegen Tienen. Ze speelden met een b-ploeg. We wisten dat we gingen winnen.”

Ze deed tien minuten mee en maakte daarin drie treffers. Schoenmakers eindigde op 26 treffers, naar eigen zeggen meer dan sterspeelsters Vanity Lewerissa en Tessa Wullaert ooit maakten. “We hebben geen individualisten in het team”, zegt Schoenmakers. “Dat is de reden dat ik zo vaak heb kunnen scoren. Iedereen werkt keihard voor elkaar. Dat maakt onze ploeg zo goed. Ik vind het zelfs een wereldprestatie dat we kampioen zijn geworden. Alleen Aline Zeler, Imke Courtois, Julie Biesmans en ik zaten hier al twee jaar. De rest had er één jaar opzitten of was nieuw. Maar we gingen door, hè. Ik herinner me nog Yuna Appermont. Dat meisje is nu achttien. Die had een hoofdwond, maar opgeven? Dat niet. ‘Ik ga wel verder, hoor’, zei ze tegen me. Dat moment ga ik niet vergeten.”

Het is na zes seizoenen wel mooi geweest, vindt Schoenmakers. Ze studeert in juni af als arts en vindt het tijd voor haar maatschappelijke carrière. Ze heeft al testen gehad bij Defensie en gaat aan de slag als militair arts bij de landmacht. Of: zou ze na die 26 doelpunten te verleiden zijn voor een aanbod van bijvoorbeeld PSV Vrouwen, FC Twente Vrouwen of Ajax Vrouwen? “Ik heb nog niks gehoord. Zo lang ik niks hoor, blijft het zo”, zegt Schoenmakers. “Kijk, als een club komt, wil ik best praten, maar het wordt gewoon heel lastig om op hoog niveau te blijven voetballen. Waar een wil is is een weg, maar voetbal is voor mij geen prioriteit meer. Dat wordt werk. Voor mij is het mooi geweest, zo.”Geplaatst op 08 mei 2017 om 00:32

Reacties

  • Reageren op dit nieuwsbericht is niet (meer) mogelijk.