Van Lunteren en Kaagman, titel lonkt bij Ajax Vrouwen

Van Lunteren en Kaagman, titel lonkt bij Ajax Vrouwen

AMSTERDAM - Als alles meezit, worden vrijdag de vrouwen van Ajax kampioen en zondag de mannen. Het is een voor de Amsterdammers droomscenario, weten ook voetbalsters Desiree van Lunteren (24) en Inessa Kaagman (21). Zij krijgen dus de eerste kans. “Maar daar hadden we nog helemaal niet bij stil gestaan.”

TEKST: Maarten de Jong

“Wat we zaterdag doen?” Desiree van Lunteren haalt in gesprek met Voetbal Centraal haar schouders op. “Hetzelfde als altijd. Dan ben ik met alle plezier mensen aan het helpen in de schoenenwinkel. Verder heb ik nog geen planning.” Ploeggenote Inessa Kaagman heeft in ieder geval twee dingen op haar to-do-list staan. De ene is langs de lijn staan bij een voetbalwedstrijd. “En zaterdag is mijn college-terugkijk-dag”, voegt ze daar aan toe. “Dus wat er ook gebeurt, ik ben dan bezig met school.”

Natuurlijk, ze snappen de diepere lading wel van de vraag. Als ze vrijdag in eigen huis winnen van FC Twente Vrouwen, zijn ze voor het eerst sinds het bestaan van Ajax Vrouwen kampioen van Nederland. Bij een gelijkspel of een nederlaag hoeft het niet zo te zijn dat de ploeg van trainer Ed Engelkes dit seizoen afsluit op de eerste plaats. Dan zijn er nog twee wedstrijden te spelen. De voorsprong van de koploper op de nummer twee uit Enschede bedraagt nu vijf punten. “Dus plannen we niets en gaan we nergens vanuit”, zegt Van Lunteren. “Kijk naar Feyenoord. Die dachten ook: we halen de schaal op en gaan naar huis. Het liep anders.”

Toch is de uitgangspositie prima. Ajax Vrouwen verloor dit seizoen nog geen enkele keer van FC Twente Vrouwen. Beide teams troffen elkaar al vier maal. De 1-1 van vorige week, op vreemde bodem, voelde als een soort van overwinning. “We wisten dat we nu de kans zouden krijgen om het in eigen huis af te maken”, legt Kaagman uit. “Spelen in Amsterdam is erg fijn. We waarderen de steun van de fans enorm. Het geeft een mentaal zetje. We hebben als we thuis spelen het gevoel dat we met een speelster meer op het veld staan.”

Het gevoel bij de hoofdstedelingen is sowieso prima. Trainer Engelkes voorspelde in de winterstop dat zijn ploeg de voorsprong niet weg zou geven. Na het reguliere seizoen gingen de punten doormidden, maar alsnog hield Ajax Vrouwen vijf punten voorsprong op FC Twente Vrouwen. “Het waren er eigenlijk elf. Dan waren we nu al kampioen geweest...”, weet Van Lunteren. “Eigenlijk is het nooit heel spannend geweest wie om de titel zouden strijden, alleen doet FC Twente nu met ons tot het laatst mee. We hebben veel goede wedstrijden gespeeld en hebben veel vertrouwen. We wéten gewoon dat zelfs als we op achterstand komen we nog scoren. Dat gevoel is dit seizoen gegroeid.”

Zelf presteren Van Lunteren en Kaagman naar eigen zeggen “lekker.” "Scoren is voor mij en voor ons team soms nog lastig, hoewel we minder wedstrijden hebben waarin we slechts met één doelpunt verschil verliezen. We maken al wel veel meer doelpunten dan voorgaande jaren en onze spits schiet er veel ballen in.” De kans is groot dat het vrijdag op Sportpark De Toekomst - het duel begint om 19.30 uur - ook erg spannend wordt. De verwachting is dat het complex die dag uitpuilt van de fans. “Het is misschien wel de mooiste wedstrijd van het seizoen”, straalt Kaagman. “Ik hoop dat het een leuke pot wordt.” “Ik ook”, zegt Van Lunteren. “Maar eerlijk: al moeten we lelijk winnen, zou ik daar ook voor tekenen.”

En dan, afhankelijk van de uitslag, eventueel een feestje bouwen. En de volgende dag dus gewoon weer hard aan de studie, in het geval van Kaagman. En naar “de voetbal.” Ze kunnen in ieder geval ‘gewoon’ over straat, want herkend worden de voetbalsters niet zo vaak. “Alleen een keer in de trein, maar toen durfde dat meisje niets te zeggen”, lacht Oranje-international Van Lunteren. “Ik heb zelfs nog een stukje cake aangeboden. Later voegde ze me wel toe op Facebook.” En dat werken op zaterdag, de speelster met rugnummer tien vindt het prima. “Al hoop ik stiekem wel dat ik vrolijk wakker word met een kater...”Geplaatst op 12 mei 2017 om 12:00

Reacties

  • Reageren op dit nieuwsbericht is niet (meer) mogelijk.