Aftrappen met... (25): Hélène Heemskerk

Aftrappen met... (25): Hélène Heemskerk

In de Eredivisie Vrouwen staat deze week speelronde 4 in de play-offs op het programma. Voetbal Centraal wisselt in aanloop naar de komende wedstrijden kort van gedachten met twee speelsters. Één van hen is verdedigster Hélène Heemskerk (25). Zij speelt met ADO Den Haag Vrouwen tegen PSV Vrouwen.

TEKST: Maarten de Jong

Met nog drie wedstrijden te gaan in de play-offs, is voor Hélène Heemskerk een aantal dingen een feit. Één: het zullen haar laatste duels zijn als speelster in de Eredivisie Vrouwen. Ze kiest voor haar maatschappelijke carrière. Twee: ADO Den Haag Vrouwen kan geen kampioen meer worden. Drie: haar team heeft nog geen punten gepakt in de play-offs. In dat laatste moet wat haar betreft, hopelijk vrijdag tegen PSV Vrouwen al, snel verandering komen. “Het kan niet zo zijn dat we puntloos de play-offs beëindigen”, merkt ze op in gesprek met Voetbal Centraal.

Achtereenvolgens Ajax Vrouwen, FC Twente Vrouwen en PSV Vrouwen waren te sterk voor de ploeg van trainer Arend Regeer. In het reguliere seizoen kregen de groen-gelen die tegenstanders nog wel eens klein. “We plaatsten ons al in een vroeg stadion voor de play-offs”, zegt Heemskerk. “Dat was knap, want we hebben een jonge ploeg. Zo’n jonge ploeg krijgt altijd te maken met een mindere periode en we proberen dat weer op te pakken."

Met Heemskerk gaat het best goed, vindt ze zelf. Al heeft de voormalige voetbalster van FC Utrecht Vrouwen een apart seizoen achter de rug. “Ik ben voor het eerst in zeven jaar voor langere tijd geblesseerd geraakt”, merkt ze op. “Mijn enkelband was zo goed als helemaal afgescheurd. Het heeft een tijdje gekost om fit te worden. Het was geen pretje om toe te moeten kijken en mijn team niet te kunnen helpen in de strijd om punten.”

Ze is inmiddels weer fit en kan de laatste drie wedstrijden dus zonder problemen spelen. Dat het haar laatste potjes zijn, staat los van de blessure die ze heeft gehad. “Het is gewoon mooi geweest. Ik heb zeven jaar op het hoogste niveau gevoetbald. Het is tijd voor iets anders, voor andere interesses. Het is lastig gebleken voor me om een fulltime baan te vinden in de sportsector. Ik doe veel losse projecten en kom daarbij veel in aanraking met kinderen. Het lijkt me ook leuk om les te geven en daarom ga ik de versnelde PABO-opleiding volgen.”

Ze kan die gedachten en ambities wel loslaten zodra ze op het voetbalveld staat. Dan gaat Heemskerk nog vol overgave duels aan met de aanvalsters van de tegenstander. Zo ook vorige week, tegen PSV Vrouwen. Winnen lukte niet, want de Eindhovenaren waren met 2-0 te sterk. “Misschien hadden wij de betere kansen, maar we scoorden niet”, zegt de inwoonster van Zevenhoven. “Dat is het probleem van de laatste weken. Als je niet scoort, is het lastig voetballen.”

ADO Den Haag Vrouwen weet dus wat het moet doen vrijdag als PSV Vrouwen opnieuw de tegenstander is: de ballen afmaken. Laat de tegenstander nou een aantal voetbalsters hebben die wél makkelijk het net vinden. “Maar wij hebben die meiden ook in huis”, weet Heemskerk. “De bal moet alleen weer een keer goed gaan vallen.” Als dat gebeurt, houdt de ploeg de punten voor het eerst in de play-offs in eigen huis. Dan is die vervelende statistiek ook meteen uit de boeken.

Tot slot de voorspellingen van Hélène Heemskerk voor speelronde 4 in de play-offs:

Alle teams mogen nog één keer voorspellen. Om de spanning er in te houden, maken we de voorspellingen nog niet bekend.

Foto: Remko KoolGeplaatst op 12 mei 2017 om 08:00

Reacties

  • Reageren op dit nieuwsbericht is niet (meer) mogelijk.