Hoe Rydell Poepon geliefd werd in een Turks wintersportgebied

Door Voetbalcentraal, thursday 2017-05-11 12:18:00

Je vindt ze niet alleen in Engeland, Duitsland, Spanje, Italiƫ of Frankrijk, maar ook in andere, soms zeer exotische landen: de Nederlandse voetbalavonturiers. ELF Voetbal spreekt elke week met een van de honderden voetbalnomaden die zijn uitgevlogen. In aflevering 8 van onze rubriek Voetbalavonturiers: Rydell Poepon (29), aanvaller van Boluspor, een club uit de Turkse 1. Lig.

Sinds eind juli woont Poepon in Bolu, een stad met zo'n 85 duizend inwoners in het noordwesten van Turkije. Het is twee tot tweeënhalf uur rijden van Istanbul, vertelt hij vanuit zijn appartement. Poepon is net klaar met trainen. Zijn vriendin en dochter reisden eerst nog op en neer, drie maanden geleden zijn ze bij hem ingetrokken. Een deur verder woont Mitchell te Vrede, een paar straten verderop Anco Janssen. "Er is sinds dit seizoen een Nederlands clubje in Bolu. Dat maakt het allemaal wel iets leuker."

Hoe gaat het met Mitchell? Bij hem werd een paar maanden geleden nog teelbalkanker ontdekt.
"Ja, het gaat goed. Hij is behandeld en traint weer. Mitchell richt zich nu op volgend seizoen. Dan wil hij er weer staan. Onze trainer, Fuat Capa, een Belgische Turk, heeft aangegeven een spitsenduo in ons te zien. Hopelijk wordt Mitchell snel de oude. Dan kunnen we volgend seizoen weer samen spelen."

Gaan jullie veel met elkaar om?

"Jazeker, we doen veel samen. Hij woont hier nu met zijn vriendin en moeder, die hem steunen bij zijn herstel. We gaan geregeld wat eten of even de stad in. Samen met Anco kijken we ook vaak naar de wedstrijden uit de Eredivisie. En Europese wedstrijden. Zoals Lyon-Ajax vanavond. De ontknoping van de titelrace in de Eredivisie kunnen we niet live zien. Dan moeten we zelf aan de bak met Boluspor."

POPULAIR

Jullie maken nog kans op promotie naar de Süper Lig hè? Mede door jouw zestien goals in 31 duels.
"Het zou heel mooi zijn als we kunnen promoveren. Persoonlijk gaat het goed dit seizoen. Volgens mij heb ik nog nooit zoveel goals in een seizoen gemaakt. Wat dat betreft heb ik misschien wel mijn beste vorm te pakken. Ik voel me ook goed hier. Voel me gewaardeerd. Dat merk ik ook als ik in Bolu wandel."

Hoe dan?

"Nou iedereen wil met mij op de foto. De Turken zijn echt helemaal gek van voetbal. Ook in Bolu. In Amsterdam herkennen mensen mij misschien ook, maar dan lopen ze rustig door. Hier komen ze continu naar je toe voor een handtekening of foto. Wat dat betreft vraag ik me af hoe jongens als Wesley Sneijder en Robin van Persie dat in Istanbul doen, met al die fans. Zij kunnen echt nergens over straat of naartoe. Dan snap ik wel dat ze misschien in geblindeerde busjes rondrijden of een restaurant afhuren wanneer ze ergens willen eten. Je zag het ook aan de mensenmassa die naar het vliegveld kwam toen zij voor het eerst in Turkije aankwamen..." Dat was bij jou waarschijnlijk niet zo druk? "Haha, nee zeker niet. Ik kon rustig door de douane en vervolgens een taxi pakken. Misschien dat nu meer mensen mij herkennen omdat ik vaak heb gescoord. Zeker in Bolu. Toen ik hier net was moest ik nog internet regelen voor op mijn telefoon. Toen ben ik naar een winkel gegaan, maar ze waren niet echt heel meewerkend. Totdat de collega van de man achter de balie mij herkende als de nieuwe spits van Boluspor. Toen was het binnen een paar minuten gepiept en wilden ze ook direct even op de foto." CONTRAST Poepon legt uit dat Bolu een stad is die je qua grootte kunt vergelijken met Doetinchem, waar hij woonde in zijn tijd bij De Graafschap. "Het is een vrij rustige stad in een mooie, bergachtige omgeving. Met mooie meren. Er komen niet veel westerse toeristen. Maar Turken die in eigen land op vakantie willen gaan komen veelal hier. Vergelijk het met Nederlanders die naar Centerparcs of Zeeland gaan voor een paar dagen. Het is een groene, relaxte omgeving. In deze regio is ook een wintersportgebied. Mensen komen hier voor hun rust en gaan wandelen. En er is nog een bioscoop en een mall, haha."

Is het verleidelijk om op vrije dagen naar Istanbul te gaan?

"Ja, zeker toen mijn vriendin en dochter er nog niet waren reed ik er geregeld naartoe. In Istanbul kan ik gratis in een hotel van een van onze clubeigenaren logeren. Ik ben ook al een keer op bezoek geweest bij Fenerbahçe, bij een wedstrijd en op het trainingscomplex. Ik heb af en toe contact met Jeremain Lens. Hij nodigde mij uit. Ik heb toen nog even met Jeremain, Gregory van der Wiel, die ik nog ken van Ajax, en Robin van Persie gesproken. Als je dan op zo'n complex rondloopt kijk je wel even je ogen uit. Die pracht en praal. Alles is daar tot in de puntjes verzorgd. Als je dat vergelijkt met onze faciliteiten…"

Op Google zagen we een foto van jullie stadio

Voetbalcentraal

Voetbalcentraal is een merk van ELF Voetbal

Postadres
ELF Voetbal
Postbus 6684
6503 GD Nijmegen


Adverteren

Voor advertentiemogelijkheden kunt u contact opnemen met:

Mike Bogaard
mike@elf-panna.nl