Hendriks naar Mönchengladbach: "Denk dat ik dit aan kan"

Hendriks naar Mönchengladbach: "Denk dat ik dit aan kan"

ARNHEM - Borussia Mönchengladbach heeft er met ingang van komend seizoen een nieuwe speelster bij. Keepster Fabiënne Hendriks (21) verruilt topklasser Eldenia voor de degradant uit de Duitse Bundesliga. De goalie heeft er alle vertrouwen in dat ze zich over de grens staande gaat houden.

TEKST: Maarten de Jong

Het is maar goed dat bij Borussia Mönchengladbach dit seizoen Liv Aerts en Kelly Simons rondlopen. Anders was van de gesprekken bij haar nieuwe club waarschijnlijk niet veel terecht gekomen. Hendriks en Duits praten? Nou nee. “Gelukkig heeft Kelly me geholpen met vertalen. Dat maakte het een stukje makkelijker toen ik daar een paar maanden geleden was om mee te trainen”, lacht Hendriks in gesprek met Voetbal Centraal.

Ze ziet haar nieuwe avontuur met vertrouwen tegemoet. Vorig seizoen mocht ze bij Borussia Mönchengladbach ook al laten zien wat ze kon. Toen koos ze er toch voor om te proberen eerste keepster te worden bij Eldenia. Tot de Duitsers in februari, na het duel met Woezik, opnieuw bij haar aanklopten.

“Ik wilde in eerste instantie niet opnieuw mee gaan trainen”, zegt de doelvrouw uit Mook. “Mijn trainer zei dat ik het toch maar moest doen, omdat ik er altijd profijt van zou hebben. Toen bleek dat eerste keepster Christina Bellinghoven zou gaan stoppen met voetbal. Gladbach wilde me graag hebben. Ik besloot toch maar te gaan kijken en praten.”

Haar naderende overgang naar Borussia Mönchengladbach is voor de 21-jarige keepster een goede stap op weg naar de top. Ze had ook graag naar de Eredivisie Vrouwen gewild. “Maar er was geen interesse. De Duitse competitie vind ik ook een mooie uitdaging. Ik heb bijvoorbeeld de wedstrijd van Borussia Mönchengladbach tegen Bayern München gezien. Het tempo in Duitsland ligt een stukje hoger dan in Nederland.”

Het is best een opvallende overstap, van de topklasse in Nederland naar het tweede hoogste niveau in Duitsland. “Maar ik heb overlegd met mijn vader en met mijn trainer en denk dat ik er klaar voor ben en het niveau aan kan”, zegt Hendriks, in het dagelijks leven personal trainster. “Ik ben een fitte keeper. Dat is mijn voordeel. Ik zie in de topklasse en zelfs in de Eredivisie Vrouwen meiden die flink aan de maat zijn en vooral goed zijn in een lange bal geven. Ik ben een meevoetballende keepster en daar zijn er niet zo veel van. Ook ben ik sterk in de coaching. Trainers zeiden vroeger dat ik met mijn 1.63 meter te klein was om te keepen, maar een keeper hoeft niet lang te zijn. Als hij of zij maar een bal kan pakken.”

Hendriks kent het verhaal van Jacintha Weimar. Die ging van CTO Eindhoven naar Bayern München en zit daar nu geregeld op de bank. Spelen in het eerste team is voor haar niet weggelegd. Toch vreest de goalie dat scenario niet. “Als keeper moet je altijd vechten voor je plekje”, weet ze. “Je moet altijd bang zijn dat de concurrentie je passeert, anders kun je jezelf ook niet ontwikkelen. Toch heb ik vertrouwen dat ik ga spelen. De andere keepster is zestien jaar. Dat is erg jong. Het kan een mooi avontuur worden bij Mönchengladbach.”Geplaatst op 16 mei 2017 om 06:00

Reacties

  • Reageren op dit nieuwsbericht is niet (meer) mogelijk.