Aftrappen met... (26): Kirsten Koopmans

Aftrappen met... (26): Kirsten Koopmans

In de Eredivisie Vrouwen staat deze week speelronde 5 in de play-offs op het programma. Voetbal Centraal wisselt in aanloop naar de komende wedstrijden kort van gedachten met twee speelsters. Één van hen is middenveldster Kirsten Koopmans (26). Zij speelt met PSV Vrouwen tegen FC Twente Vrouwen.

TEKST: Maarten de Jong

Nog twee wedstrijden en dan zit voor de meeste teams in de Eredivisie Vrouwen het seizoen er op. Zes ploegen trainen nog even door, maar dan hebben ze vakantie. PSV Vrouwen is één van de teams waarvoor dat niet zo is. De Brabanders spelen nog in de bekerfinale tegen Ajax Vrouwen. Daarom is het bepaald niet vervelend dat vrijdag nog een lastig duel met FC Twente Vrouwen op het programma staat en een week later Ajax Vrouwen wacht in de competitie. De titel is uit zicht voor het team van Nebojsa Vuckovic, dat maakt de ambitie die de speelsters hebben er niet minder om.

“We willen ons zo goed mogelijk voorbereiden op de bekerfinale, dus we gaan in aanloop naar die wedstrijd geen cadeautjes weggeven”, zegt aanvalster Kirsten Koopmans van PSV Vrouwen in gesprek met Voetbal Centraal. “Het duel met FC Twente Vrouwen bijvoorbeeld is een goede krachtmeting op hoog niveau dat wij goed kunnen gebruiken in aanloop naar de bekerfinale. We willen vol voor de drie punten gaan en het de tegenstander proberen zo lastig mogelijk te maken.”

Een paar weken geleden trof PSV Vrouwen de opponent van vrijdag ook al. Toen won de ploeg van trainer Tommy Stroot met 0-1. “Ze kregen in de eerste helft veel kansen, maar scoorden niet”, herinnert Koopmans zich. “Het had al eerder 0-1 kunnen zijn. Zij speelden aanvallend voetbal en daar hadden we de nodige moeite mee, omdat ze op sommige momenten met vijf aanvalsters tegenover onze verdediging stonden. We gaan zorgen dat we vrijdag goed voorbereid zijn.”

PSV Vrouwen won dit seizoen al wel topduels. Ajax Vrouwen werd bijvoorbeeld in Eindhoven met 1-0 verslagen. Koopmans maakte toen het enige doelpunt van de wedstrijd. Zij en scoren is dit seizoen een uitzondering, weet ook de middenveldster. “Dat heeft er mee te maken dat ik nu op een andere positie speel dan vroeger. Toen was ik aanvalster, nu kom ik veel vanaf het middenveld”, legt ze uit. “Dat wil niet zeggen dat het slecht met me gaat. Integendeel. Ik speel als je het mij vraagt stabiel en constant en heb het idee dat ik het team kan helpen.”

Ze heeft zichzelf wel als doel gesteld om komend seizoen wat vaker voor te komen op het scoreformulier of om meer assists te geven. “En om in ieder geval wat vaker voor het doel van de tegenstander te komen.” Ze zorgt er nu wel mede voor dat ploeggenoten de ballen voor kunnen geven. Dat ze nu constanter speelt, heeft voor een deel te maken met het sterke team waarin ze speelt. “Aan de andere kant komt dat door mijn ervaring. Ik speel nu al acht seizoenen op het hoogste niveau en weet wat van me gevraagd wordt.”

Toch moeten zij en haar ploeggenoten vrijdag bijzonder scherp zijn om FC Twente Vrouwen te verslaan. De kampioen van Nederland vecht voor haar wellicht laatste kans om de titel te prolongeren. De voetbalsters uit Enschede moeten winnen en dan nog zijn ze afhankelijk van het resultaat van Ajax Vrouwen tegen ADO Den Haag Vrouwen. “Het wordt een mooie wedstrijd”, zegt Koopmans. “FC Twente Vrouwen heeft veel sterke speelsters, maar die hebben wij ook. Als we winnen, zou dat ons nóg meer vertrouwen geven in aanloop naar de bekerfinale.”

Tot slot de voorspellingen van Kirsten Koopmans voor speelronde 5 in de play-offs:

Alle teams mogen nog één keer voorspellen dit seizoen. We houden de spanning er nog even in wie de Aftrappen met-bokaal wint, dus de voorspellingen blijven geheim.Geplaatst op 19 mei 2017 om 06:00

Reacties

  • Reageren op dit nieuwsbericht is niet (meer) mogelijk.