Hoe is het nu met de IJslanders die op EURO 2016 verrasten?

Door Voetbalcentraal, sunday 2017-07-02 11:41:00

Een jaar geleden was IJsland als EK-debutant een van de grote verrassingen op EURO 2016. Het land met zo'n 330 duizend inwoners bereikte de kwartfinales. Daarin bleek Frankrijk met 5-2 te sterk. Hoe gaat het nu met de Vikingen die wereldfaam kregen door het bereiken van de laatste acht op het EK en hun Viking Clap.

Het was IJsland dat Oranje tot twee keer toe verraste op weg naar EURO 2016. In Rekyjavik won het team van bondscoaches Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrimsson met 2-0 en in de Amsterdam ArenA met 0-1. Mede door die overwinningen kwalificeerde IJsland zich als nummer twee in groep A, achter Tsjechië voor het eindtoernooi in Frankrijk. En voor de Vikingen hun eerste eindtoernooi.

Vikingshow
Om het geheugen even verder op te frissen: IJsland kwam in een groep met Hongarije, Portugal en Oostenrijk. In de eerste wedstrijd tegen, de latere Europees kampioen, Portugal bleef IJsland knap overeind. Birkir Bjarnason bezorgde zijn land een punt: 1-1. In het tweede groepsduel leek IJsland op weg naar de eerste EK-zege ooit, maar Hongarije kwam twee minuten voor tijd op 1-1, nadat Gylfi Sigurdsson vanaf elf meter had gescoord. De derde groepswedstrijd tegen Oostenrijk werd een historische voor IJsland. In Stade de France maakte Arnór Ingvi Traustason in minuut 90+4 de winnende goal (2-1). Daarmee schoot de invaller zijn land laat naar de laatste zestien.


IJsland werd geliefd. De stuntploeg kreeg steeds meer fans. Zeker na de achtste finales, waarin Engeland werd verrast. Wayne Rooney opende al na vier minuten de score voor The Three Lions, maar binnen de twintig minuten had IJsland het tij gekeerd via Sigurdsson en voormalig Ajax-spits Kolbeinn Sigthorsson. Doelman Hannes Halldórsson hield zijn land daarna op de been. Zo bereikte IJsland de kwartfinales. Daarin bleek gastland Frankrijk veel te sterk voor de Vikingen, die als helden werden onthaald in Reykjavik. Hoe is het nu met de hoofdrolspelers van EURO 2016?

Heimir Hallgrímsson
De bondscoach trekt de lijn van het EK door richting het WK van volgend jaar. IJsland, met een aantal nieuwe gezichten in de selectie, ligt op koers voor Rusland, met een tweede plek in groep I achter Kroatië, dat vorige maand met 1-0 werd verslagen. De Kroaten hebben evenveel punten (dertien). Turkije en Oekraïne volgen met elf punten. Klinkt The Viking Clap in Rusland net zo luid als in Frankrijk?

Hannes Halldórsson
Een oude bekende voor mensen in Nijmegen. Halldórsson hoopte bij NEC een vaste waarde te worden, maar zijn inbreng in De Goffert bleef beperkt. Door een blessure kwam de film producer (Halldórsson maakte de video voor de inzending van IJsland voor het Eurovisie Songfestival in 2012) tot negen duels. De goalie staat tegenwoordig onder de lat bij Randers in Denemarken. En is deze zomer toerist in eigen land.

 

Tourists in Iceland!

Een bericht gedeeld door Hannes Halldórsson (@hanneshalldorsson) op15 Jun 2017 om 9:38 PDT


Ragnar Sigurdsson
Bleek tijdens EURO 2016 een rots in de branding voor IJsland. Sigurdsson, centrale verdediger, scoorde ook de cruciale gelijkmaker tegen Engeland. Maakte na het EK voor zo'n vijf miljoen euro de overstap van Krasnodar in Rusland naar Fulham. Is sinds januari van dit jaar niet meer zeker van speelminuten op Craven Cottage. Met een contract tot 2018 is een transfer niet ondenkbaar. Nog wel internati

Voetbalcentraal

Voetbalcentraal is een merk van ELF Voetbal

Postadres
ELF Voetbal
Postbus 6684
6503 GD Nijmegen


Adverteren

Voor advertentiemogelijkheden kunt u contact opnemen met:

Mike Bogaard
mike@elf-panna.nl