Achtergrond: Het transfersucces van Borussia Dortmund

Door Voetbalcentraal, tuesday 2016-08-02 17:00:00

Eerder geroemd als 'de Duitse Messi' verpieterde Mario Götze de afgelopen seizoenen op de bank bij Bayern München. Götze (24) was of is misschien nog steeds een van de grootste beloftes van het Duitse voetbal, de man die in 2014 Duitsland eigenhandig aan de wereldtitel hielp. Deze zomer keerde hij terug op het oude nest, bij Borussia Dortmund. Onder leiding van de bevlogen Jürgen Klopp bestormde Dortmund na jaren in de middenmoot vanaf 2008 de top van het voetbal. Klopp vertrok vorig jaar, maar Dortmund is onder Thomas Tuchel aan de top gebleven en toont zich bovendien een waar succesvol handelshuis. De club plukt al jaren de vruchten van haar transferbeleid, dat een van de succesvolste van Europa genoemd kan worden. Deze zomer keerde verloren zoon Götze terug voor 26 miljoen euro, een van de hoogste bedragen die de club ooit neerlegde voor een speler. Dortmund smijt niet met geld, maar geeft het zorgvuldig uit; vaak aan talentvolle spelers van kleinere ploegen. De bedragen die met deze typische ‘Dortmund-transfers’ gemoeid zijn, zijn relatief laag, zeker wanneer er gekeken wordt naar de bedragen die Dortmund ontvangt voor verkoop van dezelfde spelers. Marco Reus en Pierre-Emerick Aubameyang groeiden uit tot absolute sterren bij BVB en zouden bij verkoop nu mogelijk het vier- of vijfvoudige van hun aankoopbedrag opleveren.

Aankopen Verkopen
2008: Mats Hummels - Bayern München - 4,2 miljoen euro 2016: Mats Hummels - Bayern München - 38 miljoen euro
2010: Robert Lewandowski - Lech Poznan - 4,75 miljoen euro 2014: Robert Lewandowski - Bayern München - transfervrij
2010: Shinji Kagawa - Cerezo Osaka - transfervrij 2012: Shinji Kagawa - Manchester United - 16 miljoen euro
2011: Ilkay Gündogan - 1. FC Nürnberg - 5,5 miljoen euro 2016: Ilkay Gündogan - Manchester City - 27 miljoen euro
2013: Henrikh Mkhitaryan - Shakhtar Donetsk - 27,5 miljoen euro 2016: Henrikh Mkhitaryan - Manchester United - 42 miljoen euro
2014: Ciro Immobile - Torino - 18,5 miljoen euro 2015: Ciro Immobile - Sevilla - 11 miljoen euro
2012: Marco Reus - Borussia Mönchengladbach - 17,1 miljoen euro
2013: Pierre-Emerick Aubameyang - Saint-Étienne - 13 miljoen euro
2014: Shinji Kagawa - Manchester United - 8 miljoen euro
2013: Mario Götze (jeugd) - Bayern München - 37 miljoen euro
2016: Mario Götze - Bayern München - 26 miljoen euro
2016: André Schürrle - VfL Wolfsburg - 30 miljoen euro
Overzicht belangrijkste aan- en verkopen van Borussia Dortmund sinds komst Jürgen Klopp in 2008, op basis van gegevens Transfermarkt.de. Net als een ploeg als Sevilla moet Dortmund bijna elke zomer belangrijke posities opnieuw invullen en dat doet de club vaak met verve. Deze zomer vertrokken sterkhouders Mats Hummels, Ilkay Gündogan en Henrikh Mkhitaryan, allen uitblinkende spelers in de as van het elftal. Centrumverdediger Hummels keerde terug naar Bayern München voor een bedrag van 38 miljoen euro, terwijl hij acht jaar geleden nog voor 4,2 miljoen euro de omgekeerde weg bewandelde. Middenvelders Gündogan (Manchester City) en Mkhitaryan (Manchester United) leverden Dortmund ook een behoorlijke winst op, ondank

Voetbalcentraal

Voetbalcentraal is een merk van ELF Voetbal

Postadres
ELF Voetbal
Postbus 6684
6503 GD Nijmegen


Adverteren

Voor advertentiemogelijkheden kunt u contact opnemen met:

Mike Bogaard
mike@elf-panna.nl

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.