Algerije neemt penalty's beter dan Ivoorkust en bereikt halve finales

Door NOS Voetbal, thursday 2019-07-11 21:12:53

Algerije heeft voor de zevende keer in de geschiedenis en voor het eerst sinds 2010 de halve finales van de Afrika Cup bereikt. Het Noord-Afrikaanse land versloeg Ivoorkust na strafschoppen (4-3). Na 120 minuten voetballen stond er 1-1 op het scorebord. Later op de avond verzekerde ook Tunesië zich van een plek bij de laatste vier.Algerije, met sterspeler Riyad Mahrez binnen de lijnen, kwam in de 20ste minuut op voorsprong dankzij een doelpunt van Galatasaray-speler Sofiane Feghouli. Kort na rust kreeg Algerije de kans om op 2-0 te komen, maar Baghdad Bounedjah miste vanaf elf meter.Aan de andere kant was het een kwartier later wel raak. Jonathan Kodjia, speler van Aston Villa, zorgde voor de gelijkmaker namens Ivoorkust, dat met oud-ADO Den Haag-verdediger Wilfried Kanon aantrad.Omdat er niet meer gescoord werd, was een verlenging noodzakelijk. Algerije ging die verlenging in zonder doelpuntenmaker Feghouli en Manchester City-aanvaller Mahrez. Beide spelers vielen geblesseerd uit.Bony mist strafschopIn de eerste helft van de verlenging kwam Wilfried Bony, oud-speler van Vitesse, binnen de lijnen. En uitgerekend hij verprutste in de noodgedwongen strafschoppenserie een penalty door de bal slap in te schieten. Omdat ook Geoffroy Die (FC Basel) miste en bij Algerije alleen Youcef Belaili (Angers) niet wist te scoren, voegden de Algerijnen zich bij de laatste vier.Later op de avond mocht debutant Madagaskar 51 minuten hopen op een stunt, maar vanaf de 1-0 voor Tunesië in de 52ste minuut (Ferjani Sassi) was het geloof wel weg.De ban was gebroken en een paar minuten later maakte Youssef Msakni de 2-0. In de laatste minuut gooide Naim Sliti de deur op slot.Halve finalesWoensdag bereikten Senegal en Nigeria al de halve finales. Zondag worden de halve finales afgewerkt. Senegal speelt om 18.00 uur tegen Tunesië. Om 21.00 uur is Nigeria-Algerije de andere halve finale.