Liverpool wint boeiend duel om Europese Supercup na penalty's

Door NOS Voetbal, wednesday 2019-08-14 23:45:37

Liverpool heeft de Europese Supercup gewonnen door in Istanbul Chelsea te verslaan. Een bijzonder vermakelijke finale eindigde na verlenging in 2-2, waarna Liverpool de penalty's beter nam. Chelsea-spits Tammy Abraham miste als enige een strafschop.Het is de vierde keer dat de Champions League-houder beslag legt op de Supercup. Ook in 1977, 2001 en 2005 nam Liverpool de beker mee naar huis.Goede start LiverpoolBij Liverpool begonnen Georginio Wijnaldum en de jonge verdediger Ki-Jana Hoever op de bank. Met Virgil van Dijk als enige Nederlander in de basis stichtte de ploeg van trainer Jürgen Klopp in de openingsfase het meeste gevaar. Mo Salah kreeg de beste kans, maar stuitte op doelman Kepa Arrizabalaga.Na het goede begin van Liverpool liet Chelsea langzaam maar zeker meer van zich horen. Halverwege de eerste helft was Pedro dicht bij de openingstreffer, maar de Spanjaard raakte met zijn snoeiharde schot de lat.Giroud maakt 1-0Toch waren het de Londenaren die de score openden. Tien minuten voor rust werd Giroud met een fraaie pass bereikt door Christian Pulisic, waarna de Fransman de bal in de verre hoek schoof.Even later mocht Liverpool van geluk spreken dat het niet op een grotere achterstand kwam. Pulisic dacht na een knappe individuele actie voor de 2-0 te zorgen, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel.In de rust greep Klopp in door Alex Oxlade-Chamberlain te vervangen door Roberto Firmino. Met de Braziliaan in het veld kwam Liverpool al vroeg in de tweede helft terug tot 1-1. Firmino anticipeerde goed op een pass van zijn landgenoot Fabinho en stelde Sadio Mané in staat om te scoren. Grote kans Van DijkChelsea stond vervolgens een kwartier lang flink onder druk. De ploeg van Frank Lampard kwam die fase zonder verdere schade door en zag even later Virgil van Dijk een grote kans missen. De keeper van Chelsea maakte een inzet van Van Dijk met behulp van de lat onschadelijk.In het enerverende vervolg van de tweede helft kwamen beide ploegen niet meer tot scoren, al vond een treffer van Chelsea-invaller Mason Mount geen doorgang vanwege buitenspel.Net als de reguliere negentig minuten was ook de verlenging die volgde een boeiend schouwspel. Mané deelde daarin de eerste tik uit door Liverpool met een harde knal op voorsprong te schieten. Firmino was, net als bij de eerste goal van Mané, opnieuw de aangever.Chelsea liet zich echter niet uit het veld slaan. De ploeg kwam terug tot 2-2, al had het daarvoor wel de hulp van Stéphanie Frappart nodig. De Française, de eerste vrouwelijke scheidsrechter bij een wedstrijd om de Supercup, floot voor een penalty na een overtreding van Liverpool-keeper Adrián. Jorginho schoot de bal koeltjes binnen.In het tweede deel van de verlenging deed Chelsea de meeste moeite om een penaltyreeks te voorkomen. Mount en Pedro waren dicht bij de 3-2, maar gescoord werd er niet meer. Liverpool nam vervolgens de penalty's het beste. Na negen rake strafschoppen was de jonge Abraham de enige speler die miste. Zijn inzet werd gekeerd door doelman Adrián. De Spanjaard, die pas anderhalve week geleden werd aangetrokken van West Ham United, bezorgde Liverpool op die manier de Supercup.