Manchester City voor het eerst Champions League-finalist na dubbele zege op PSG

Door NOS Voetbal, tuesday 2021-05-04 22:54:34

Manchester City heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de finale van de Champions League. De Engelsen waren in de return van de halve finales met 2-0 te sterk voor Paris Saint-Germain, de verliezend finalist van vorig seizoen.Bij Paris Saint-Germain zat sterspeler Kylian Mbappé de hele wedstrijd op de bank. De Fransman was niet fit genoeg. Ook Mitchel Bakker kreeg geen basisplaats toebedeeld van trainer Mauricio Pochettino. De Nederlandse linksback, die vorige week nog de hele wedstrijd speelde, kwam pas in de 82ste minuut het veld in.City, dat slechts één keer in zijn historie een Europese finale speelde (in 1970 won de club de Europa Cup II), zat na de heenwedstrijd al op rozen. In een wervelend duel in Parijs gingen de Engelsen er met de winst vandoor (2-1).Mahrez opnieuw belangrijkHet winnende doelpunt in dat duel werd binnengeschoten door Riyad Mahrez en ook in de return was de in Frankrijk geboren Algerijn belangrijk. Een inzet van Kevin De Bruyne werd geblokt, waarna de bal voor de voeten kwam van Mahrez. Die aarzelde niet en schoof de bal tussen de benen van keeper Keylor Navas door.Even daarvoor was er een hachelijk moment aan de andere kant van het veld. Scheidsrechter Björn Kuipers wees naar de penaltystip, maar na tussenkomst van de VAR werd die beslissing ongedaan gemaakt. Oud-PSV'er Oleksandr Zintsjenko kreeg de bal namelijk niet op zijn arm, maar op zijn rug.Paris Saint-Germain ging direct na de 1-0 in de tegenaanval en was een aantal keer dicht bij de gelijkmaker. Aanvoerder Marquinhos kopte de bal op de lat en Ángel Di María schoot voor open doel net naast, waardoor de stand halverwege in het voordeel van de Engelsen was.Na rust duurde het lang totdat de eerste kansen gecreëerd werden. Phil Foden zette met een hard schot PSG-doelman Navas aan het werk en Neymar dribbelde het zestienmetergebied van City in, maar zag zijn inzet geblokt worden door Zintsjenko.Met nog een krap halfuur op de klok kwam de thuisploeg razendsnel counterde met opnieuw Mahrez als eindstation. Paris Saint-Germain, dat na een rode kaart van Di María de laatste twintig minuten met tien man speelde, kon niet veel meer uitrichten tegen de koploper van de Premier League.Na afloop was arbiter Kuipers de gebeten hond, vooral omdat hij zich volgens de Fransen respectloos zou hebben geuit naar Leandro Paredes en Marco Verratti.Champions League-finaleManchester City kan zich nu gaan opmaken voor de finale van de Champions League, die op zaterdag 29 mei in Istanbul gespeeld wordt. De tegenstander wordt morgenavond bekend en komt uit het duel tussen Real Madrid en Chelsea. De eerste ontmoeting in Spanje eindigde in 1-1.