Mandy van den Berg op dreef: “En er zit nog veel meer in”

Door Voetbalcentraal, thursday 2014-05-08 02:16:53

LEUVEN – Tegen Griekenland maakte ze vorige maand al een doelpunt, in Leuven gaf Mandy van den Berg woensdag een assist. Maar nee, hoor, ze heeft nog geen ambities om zich om te laten scholen tot aanvalster. De captain van het Nederlands vrouwenelftal was scherp in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen België (0-2). TEKST: Maarten de Jong Ter voorbereiding op de belangrijke ontmoeting in Leuven sloeg de selectie van het Nederlands vrouwenelftal een balletje op de midgetgolfbaan. Niet alle speelsters zetten dezelfde score neer, maar Mandy van den Berg mocht zondag niet klagen. “Al is de uitslag me onbekend. Volgens mij heb ik het niet zo slecht gedaan. Ik was in ieder geval niet degene met de meeste pogingen”, zei de verdedigster opgewekt in gesprek met Voetbal Centraal. Woensdag was ze ook al van het precieze. Haar voorzet vond al in de negende minuut van de wedstrijd de voet van Vivianne Miedema, die de bal in de hoek knalde: 0-1. Vorige maand tegen Griekenland had Van den Berg gescoord, nu gaf ze een assist. “Het moet echt niet gekker worden. Als ik zo mijn steentje bij kan dragen, is dat ook mooi en leuk. Het gaat mij persoonlijk natuurlijk om het verdedigen. Het hele team heeft een fantastisch aandeel gehad in deze overwinning. Ik ben trots op onze vechtlust en wilskracht.” De OranjeLeeuwinnen hadden wekenlang gesnakt naar de kraker in België. Daar moesten ze revanche nemen voor het 1-1 gelijkspel in februari in Zwolle. De sfeer in aanloop naar de wedstrijd was uitstekend, het geloof in een goed resultaat was aanwezig. “Het hele team, inclusief de reserves, verdient een enorm compliment voor de wijze waarop er de afgelopen dagen gewerkt is”, vond Van den Berg. “Kijk hoe we voetbalden. We hebben voor het grootste deel van de wedstrijd op onze manier gespeeld.” Behalve de voorzet van Van den Berg kreeg het Nederlands vrouwenelftal meer kansen om te scoren. Eentje daarvan werd zelfs gepromoveerd tot doelpunt. Lieke Martens vond na negentien minuten spelen Renée Slegers, die de wedstrijd besliste. België zette daar in de eerste helft twee gevaarlijke doelpogingen tegenover. De gevaarlijke aanvalster Tessa Wullaert maakte weinig klaar tegen Van den Berg en Stefanie van der Gragt. “Dit zegt veel”, zei de captain over het resultaat. Het Nederlands vrouwenelftal houdt nu volop zicht op het WK 2015. “We zijn dicht bij kwalificatie voor de play-offs en een stapje dichter bij het WK.” Alleen Portugal en Noorwegen zijn nog de tegenstanders van de voetbalsters van bondscoach Roger Reijners. Dat worden dus zes punten, een goal en een assist voor de scherpe Van den Berg. “Haha, dat zou mooi zijn. Wij kunnen nog veel meer en willen dat heel graag laten zien.”