Huntelaar schiet Nederland in bizarre slotfase naar kwartfinale

Door Voetbalcentraal, sunday 2014-06-29 20:16:00

Nederland heeft zich via een 2-1 overwinning geplaatst voor de volgende ronde op het wereldkampioenschap in Brazilië. Via late treffers van Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar kijkt Nederland vanavond ontspannen naar Griekenland - Costa Rica. De eerste helft begon afwachtend. Zowel Mexico als Nederland had veel last van de warmte. Nog voordat de wedstrijd echt los kwam, moest Nigel de Jong zich al laten vervangen vanwege een blessure. Bruno Martins Indi was zijn vervanger en Daley Blind nam de positie van De Jong over. Nederland gaf meer ruimte weg dan normaal, maar de Mexicanen profiteerden daar weinig van. Schoten van Giovanni Dos Santos en Oribe Peralta werden gepareerd door Japser Cillessen. In andere hachelijke situaties in het strafschopgebied kwamen de Nederlanders ook goed weg. Zelf creëerde de ploeg van Louis van Gaal weinig. Een schotje van Robin van Persie na een lange pass van de Vrij ging naast, terwijl een inzet van Arjen Robben werd gekeerd. De vleugelspeler kreeg voor rust pas de eerste grote kans van de wedstrijd. Na een fout achterin kon Robben het zestienmetergebied in dribbelen, maar werd van de bal gezet door Rafael Márquez en Héctor Moreno. Daarbij leek met name de aanvoerder van Mexico een overtreding te maken, maar de scheidsrechter floot niet. In de tweede helft kwam de wedstrijd al snel los. Giovani dos Santos maakte na een paar minuten na de pauze de openingstreffer. Via een afstandstreffer versloeg hij Jasper Cillessen. Nederland veranderde van tactiek. Memphis Depay kwam in de ploeg voor de tegenvallende Paul Verhaegh en met de aanvaller van PSV schakelde Nederland naar de aanval. Kansen kwamen via Stefan de Vrij, Robben en Depay. Nederland kon het tij echter nog niet keren, ondanks vele kansen. Guillermo Ochoa was telkens de sta in de weg. Het doelpunt kwam uiteindelijk toch. Wesley Sneijder schoot een afvallende bal van een hoekschop vlak voor tijd snoeihard binnen. Dat was nog niet alles, Nederland zette aan en ging door. Robben werd in blessuretijd neergehaald door Rafael Marguez. Penalty! Invaller Klaas-Jan Huntelaar ging achter de bal staan en schoot feilloos binnen. Door deze treffer plaatst Nederland zich alsnog voor de kwartfinale van het WK na een bloedstollend duel. Ruststand: 0-0 Eindstand: 1-2 Scoreverloop: 1-0 '48 Dos Santos 1-1 '88 Sneijder 1-2 '90+4 Huntelaar Opstelling Nederland: Cillessen 6; Verhaegh 4 ( '56 Depay ), De Vrij 7, Vlaar 6, Blind 7, Kuijt 8; Wijnaldum 6, Sneijder 7, De Jong ( '8 Bruno Martins Indi 6); Robben 8, Van Persie 5 ( '76 Huntelaar - ) Opstelling Mexico: Ochoa 9; Aguilar 6, Rodríguez 7, Márquez 6, Moreno 6 ( '46 Reyes 6), Layún 7; Herrera 6, Salcido 7, Guardado 7; Dos Santos 7 ( '61 Aquino), Peralta 6 ( '75 Henández -).