Afwachten voor Oranjevrouwen na gelijkspel tegen Canada

Door Voetbalcentraal, tuesday 2015-06-16 05:27:08

Met een 1-1 gelijkspel tegen Canada is het voor het Nederlands vrouwenelftal afwachten of er nog een volgende wedstrijd komt op het WK. De Oranjevrouwen zijn door de 1-1 als derde geëindigd in groep A met vier punten. Of dat genoeg is om door te gaan, wordt uiterlijk pas woensdagnacht bekend. Beide wedstrijden in de poule begonnen om 01.30 uur, alle vier de landen konden nog doorgaan en uitgeschakeld worden. De Oranje Leeuwinnen moesten op hun beurt minimaal een punt behalen tegen Canada om mogelijke uitschakeling te voorkomen. Het vooruitzicht op een punt kelderde al na tien minuten toen Canada op 1-0 kwam door een schot van Ashley Lawrence. De situatie werd na 28 minuten nog erger voor Nederland, Nieuw-Zeeland was in Winnipeg op 1-0 gekomen tegen China. Helaas voor de Nieuw-Zeelanders kreeg China vlak voor rust een penalty, die werd benut door Lisi Wang. De hoop was terug voor Nederland, dat op het veld niet doorkreeg wat er in Winnipeg allemaal gebeurde. Canada hield Oranje na de 1-0 onder druk, maar slaagde er niet om de 2-0 te maken. Voorzichtig kroop de ploeg van Roger Reijners uit haar schulp en langzaamaan ontstonden er mogelijkheden. Zo werd Daniëlle van de Donk door middel van een prachtige lage voorzet van Manon Melis vrij voor de Canadese keepster gezet, maar ze kwam net niet uit met haar passen en kreeg de bal tegen haar been. Een kwartier na rust kwam China zelfs op 2-1, met deze situatie was er voor Nederland nog weinig aan de hand. Nieuw-Zeeland bracht echter meteen weer de spanning terug met de 2-2. Ondertussen was Oranje een veel betere tweede helft op de mat aan het leggen en hing de 1-1 in een aantal fases in de lucht. Het bevrijdende doelpunt kwam pas in de slotfase. Daniëlle van de Donk speelde niet haar beste wedstrijd en werd vervangen door routinier Kirsten van de Ven. Na een mooie uitgespeelde aanval was zij het eindstation en maakte ze de 1-1. De Canadezen in het stadion waren er stil van, de groepswinst kwam hierdoor weer op het spel te staan. Gelukkig voor het gastland slaagde China er niet meer in om te winnen, waardoor Canada als eerste eindigde, China als tweede en Nederland als derde met vier punten. Afhankelijk van de resultaten van de andere nummers drie kan Nederland alsnog de achtste finales bereiken.