PSV maakt snel korte metten met NEC en evenaart clubrecord

Door Voetbalcentraal, saturday 2016-09-10 21:34:32

Dat PSV haar clubrecord zou evenaren, leek gezien de geschiedenis geen grote opgave. Maar dat het zo gemakkelijk zou gaan, had de regerend kampioen niet verwacht. Door de 0-4 zege bij NEC heeft de Brabantse ploeg nu al twaalf opeenvolgende uitzeges geboekt. Dat gebeurde voor het laatst in februari 1988, het seizoen dat de club onder leiding van trainer Guus Hiddink uiteindelijk ook de Europa Cup I veroverde. Dat zal dit seizoen waarschijnlijk niet gebeuren, maar met het oog op de Champions League-ontmoeting van dinsdag met Atlético Madrid verliep de voorgaande wedstrijd volledig naar wens. Trainer Phillip Cocu kon Santiago Arias en Andres Guardado, die beiden laat terugkeerden van hun interlands in Zuid-Amerika, op de bank zetten en daar laten houden. Hun vervangers Joshua Brenet en Bart Ramselaar presteerden uitstekend. Dat het eerste doelpunt al na drie minuten en 47 seconden viel, vormde ook nog eens een mooie opsteker. Al lag dat zeker ook aan de tegenstander. Trainer Peter Hyballa van NEC koos voor een wel erg naïeve opstelling. Met Quincy Owusu-Abeyie, Kévin Mayi, Reagy Ofosu en nieuweling Taiwo Awoniyi stonden er vier offensieve krachten aan de aftrap. Zij moesten veel rennen en jagen, waardoor de defensie werd ontzien. Maar achterin ging in het eerste halfuur alles mis wat er mis kon gaan. Dat leverde in de 24e minuut al een 0-4 (!) tussenstand op. Terwijl NEC onbetwist het meeste balbezit had, zelfs enkele goede kansen, bleek de omschakeling van PSV dodelijk. Tel daarbij het klungelige verdedigen op en de stand is verklaard. Bart Ramselaar opende het doelpuntenbal door goed door te komen en knap af te ronden. In de negende minuut verdubbelde Gáston Pereiro de score. Een voorzet van de linkerkant van Luuk de Jong schoot door, waarna de Uruguayaan bij de tweede paal afrondde. In de twintigste minuut zorgde Joshua Brenet voor de 0-3. De rechtsback kopte bij de tweede paal raak uit een voorzet van de linkerkant van Pereiro. En weer vier minuten later stiftte Luuk de Jong na knap voorbereidend werk van Davy Pröpper de 0-4 binnen. NEC dacht snel daarna de eerste aansluitingstreffer aan te tekenen, maar Awoniyi trof doelman Jeroen Zoet na een knappe steekpass van Owusu-Abeyie. Ook werd de thuisploeg vervolgens een strafschop onthouden, na een vermeende overtreding op Awoniyi. In de tweede helft gebeurde er weinig. PSV hoefde niet, NEC kon niet. Daardoor waren de kansen schaars. Al had PSV nu veruit het meeste balbezit. Maar eigenlijk geloofden het spelers het wel. Trainer Cocu kon Hector Moreno voortijdig naar de kant halen en tien minuten voor tijd Pascal Ramon Lundqvist zijn debuut in de Eredivisie gunnen. Hyballa liet aan de thuiszijde nog Arnaut Groeneveld debuteren in het shirt van NEC en bracht ook nog de Duitse aanwinst Fabian Gmeiner voor de eerste keer binnen de lijnen.