Comeback avond in Europa, ook Arnautovic in bloedvorm

Door Voetbalcentraal, thursday 2016-10-06 23:33:00

IJsland heeft een bizarre overwinning geboekt op Finland. In blessuretijd boog de ploeg een 1-2 achterstand alsnog om in een overwinning. Ook Turkije kwam na een 0-2 achterstand tegen Oekraïne nog knap terug. Verder was het de avond van Marko Arnautovic, hij voorkwam een nederlaag van Oostenrijk tegen Wales (2-2) Poule D Met een hilarische teamfoto begon Wales aan het duel met Oostenrijk. Op bezoek in het Ernst Happelstadion kwamen de halve finalisten van het EK tweemaal op voorsprong via Joe Allen en een eigen goal van Kevin Wimmer, maar voormalig FC Twente-spits Marko Arnautovic maakte beide treffers ongedaan (2-2). Servië had het op bezoek in Moldavië een stuk eenvoudiger. Filip Kostic en Dusan Tadic (beiden ex-FC Groningen) loodsen hun ploeg met een doelpunt voorbij Moldavië. Tussendoor was Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic trefzeker: 0-3. Ajacied Nemanja Gudelj speelde negentig minuten mee. Ook Ierland wist te winnen. Simpel ging dat in eigen huis tegen Georgië, met Vitessenaar Guram Kashia in de basis, echter niet. Maar rechtsachter Séamus Coleman maakte tien minuten na de pauze het winnende doelpunt: 1-0. Poule G Italië en Spanje deelden in de topper van de poule de punten. Na de openingstreffer van Vitolo, die zijn eerste doelpunt maakte als international van Spanje, leken de bezoekers op een overwinning af te stevenen. Een overtreding van Sergio Ramos op Eder, gaf Daniele De Rossi echter de gelegenheid om zijn ploeg alsnog een punt te bezorgen. Hij faalde vanaf elf meter niet: 1-1. In dezelfde groep gaat Albanië voorlopig aan kop. Zij wonnen namelijk ook hun tweede wedstrijd van Liechtenstein (0-2), door een eigen goal van Peter Jehle en een treffer van Bekim Balaj. Daardoor hebben zij volle score van zes punten uit twee duels behaald. Ook Israël won. Op bezoek bij Macedonië kwamen ze echter wel goed weg met de zege. Na een 0-2 voorsprong door goals van Tomer Hemed en Tal Ben Chaim, kwam de thuisploeg via Ilija Nestorovski nog terug in het duel. Adis Jahovic kreeg in de 95e minuut vanaf de strafschopstip dé kans op de gelijkmaker, maar hij benutte het buitenkansje niet en dus bleef het 1-2. Poule I In eigen huis kwam IJsland al na twintig minuten op achterstand. Teemu Pukki opende de score, waarna Kari Arnason een kwartier later de gelijkmaker binnenkopte. Toch ging het voor de pauze wéér mis voor de EK-sensatie van afgelopen zomer. Robin Lod zette de Finnen op voorsprong:1-2. Een gemiste strafschop van Gylfi Sigurdsson tien minuten na de rust leek IJsland een nederlaag te bezorgen, maar in de absolute slotfase kwam het alsnog goed. Alfreð Finnbogason (ex-SC Heerenveen) maakte in blessuretijd gelijk, waarna Sigurdsson zijn gemiste penalty goedmaakte en alsnog de winnende treffer binnenschoot (3-2). Ook Turkije liet tegen Oekraïne zien over veerkracht te beschikken. Na doelpunten van Andriy Yarmolenko en Artem Kravets leek het een gelopen koers, maar door een kopbal van Ozan Tufan en een penalty van Hakan Çalhanoglu hield de ploeg in eigen huis toch nog een punt over aan het treffen met Oekraïne: 2-2. In Albanië, waar Kosovo haar eerste officiële thuiswedstrijd ooit speelde, was Mario Mandzukic de grote plaaggeest. Voor de rust besliste hij met zijn hattrick het duel, waarna Matej Mitrovic, Ivan Perisic en Nikola Kalinic de score op 0-6 bepaalden.