Avondje Europa League-surprises: Internazionale out, Fiorentina en Southampton onderuit

Door Voetbalcentraal, thursday 2016-11-24 21:35:37

Zestien van de 24 wedstrijden op speeldag 5 van de Europa League zijn reeds achter de rug. Daarbij de nodige verrassingen. Internazionale is bijvoorbeeld definitief uitgeschakeld. Ook AFC Fiorentina en Southampton gingen onderuit. Schalke 04, Shakhtar Donetsk en Ajax zijn al zeker van Europese overwintering. Een overzicht: Groep G Ajax - Panathinaikos 2-0 Celta de Vigo - Standard Luik 1-1 Het verslag van Ajax is elders op de site te lezen. Celta verspeelde een uitstekende uitgangspositie om de tweede plaats over te nemen. Iago Aspas zette de Spanjaarden in de achtste minuut al op voorsprong. Maar negen minuten voor tijd zorgde Kostas Laifas voor de onverwachte gelijkmaker. In de extra tijd werd Aspas nog met rood weggestuurd. Standard Luik en Celta de Vigo gaan onderling uitmaken wie met Ajax doorgaat naar de knock-out fase. Beiden hebben zes punten. Alleen is het onderling resultaat in het voordeel van Standard Luik. De Belgen ontvangen over twee weken Ajax. Celta de Vigo gaat op bezoek bij Panathinaikos, dat al is uitgeschakeld. Groep H Shakhtar Donetsk - Konyaspor 4-0 AA Gent - Sporting Braga 2-2 Shakhtar heeft nu in vijf duels al zeventien keer gescoord. Tegen het arme Konyaspor zorgden Bardakci (eigen doelpunt), Dentinho, Da Silva en Bernard voor de doelpunten. De laatste drie zijn allemaal Brazilianen. In België bracht Stojiljkovic de gasten in de elfde minuut op een 0-1 voorsprong. Na de gelijkmaker van Coulibaly (32.) zette Hassan (36.) de Portugezen weer op voorsprong. Milicevic (40.) maakte de 2-2. Shakhtar was al zeker van overwintering. Om plek twee strijden Sporting Braga (6 punten) en AA Gent (5 punten). Konyaspor (1 punt) is uitgeschakeld. Groep I Schalke 04 - OGC Nice 2-0 FK Krasnodar - Red Bull Salzburg 1-1 Jevgen Konoplyanka zette Schalke in de veertiende minuut op voorsprong in de eigen Veltins Arena. Tien minuten voor tijd zorgde Dennis Aogo vanaf elf meter voor de 2-0. Tekpetey kreeg namens de Königsblauen in de extra tijd nog zijn tweede gele kaart. Hij kon voortijdig vertrekken. In Rusland kwam Red Bull in de 37e minuut op voorsprong via Djabbur. Het duurde tot de 85e minuut voordat Krasnodar de gelijkmaker op het scorebord zette. Oud-Feyenoorder Fedor Smolov was het goudhaantje, waardoor Krasnodar met zeven punten op plek twee ook al door is. Schalke 04 met het maximale aantal van vijftien was dat al. Red Bull Salzburg (4 punten) en Nice (3 punten) spelen over twee weken enkel om de euro's. Groep J ACF Fioretina - PAOK Saloniki 2-3 Slovan Liberec - FK Qarabag 3-0 Fiorentina gaf Europese overwintering in de slotseconde nog uit handen. Rodrigues zette in de derde minuut van de extra tijd nog de 2-3 op het scorebord. Sjachov (5.) en Campos (26.) zetten PAOK verrassend op een 0-2 voorsprong in het stadion Artemi Franchi. Bernardeschi (33.) en Babacar (50.) brachten de paarshemden nog op 2-2. Slovan pakte haar eerste zege in de poule. Vuch (11.) en Komlitsjenko (57, strafschop, 63.) zorgden voor de doelpunten. De Tsjechische club houdt nog een nipte kans op Europese overwintering. Dan moet er over twee weken worden gewonnen uit bij PAOK. Qarabag en PAOK hebben allebei zeven punten. Fiorentina leidt de groep nog wel met tien. Groep K Sparta Praag - Southampton 1-0 Hapoel Beer Sheva - Internazionale 3-2 Met Virgil van Dijk en Jordy Clasie in de basis wist Southampton in Praag niet tot scoren te komen. Een doelpunt van Nhamoinescu in de elfde minuut was voldoende voor de winst en voor Europese overwintering. Internazionale is definitief uitgeschakeld. In de derde minuut van de extra tijd zorgde oud-Willem II speler Ben Sahar voor de genadeklap. Eerder hadden Lucio Maranhao (58., kopbal) en Anthony Nwakaeme (71., strafschop) al een 0-2 achterstand opgehaald. Mauro Icardi (13.) en Marcelo Brozovic (25.) zorgden voor die score. Doelman Samir Handanovic vloog er halverwege de tweede helft met twee keer nog vanaf bij Inter. Hij veroorzaakte de penalty waaruit de 2-2 viel door Maor Buzaglo te vloeren. Southampton en Hapoel Beer Sheva hebben allebei zeven punten en strijden nog om plek twee. Over twee weken treffen de twee clubs elkaar aan de Engelse zuidkust. Groep L Steaua Boekarest - Osmanlispor 2-1 FC Zürich - Villarreal CF 1-1 Alles ligt weer helemaal open. Steaua draaide in eigen huis een achterstand volledig om. Ndiaye had de gasten uit Ankara na een halfuur op 0-1 gezet. Momcilovic (68.) en Tamas (86.) zorgden alsnog voor een Roemeense zege. In Zwitserland redde Nef drie minuten voor tijd vanaf elf meter de thuisclub. Hij bracht de gelijkmaker op het scorebord, nadat Bruno de gasten in de veertiende minuut aan de leiding had gebracht. Osmanlispor leidt de groep nog wel met zeven punten. De andere drie ploegen hebben allemaal zes punten verzameld. Op basis van onderling resultaat heeft Villarreal vooralsog de beste papieren. Bovendien ontvangt The Yellow Submarine in eigen huis Steaua. Eerder vanavond Groep A Fenerbahçe SK - Zorya Luhansk 2-0 Met ee