FC Groningen in slotfase voorbij tiental van Roda JC

Door Voetbalcentraal, sunday 2012-09-30 16:25:56

FC Groningen heeft een tiental van Roda JC verslagen. Aangezien de Limburgers na twintig minuten al met tien man stonden, leek FC Groningen gemakkelijk te moeten kunnen winnen, maar niets was minder waar. In de slotfase wisten de Noorderlingen echter de winnende treffer te maken via Michael de Leeuw: 3-2. Roda JC speelde zonder goalgetter Malki. Ruud Brood heeft voor Guus Hupperts gekozen als vervanger. Ook Arnaud Djoum en Adil Ramzi zijn niet aanwezig bij de wedstrijd in Groningen. Robert Maaskant koos opnieuw voor Luciano als doelman. Ondanks een enorme blunder tegen PEC Zwolle blijft hij voorlopig de eerste optie onder de lat voor de oefenmeester van de Groningers. Verder startte FC Groningen met dezelfde basiself als de afgelopen weken. De wedstrijd begon niet al te sterk. Veel fouten aan beide kanten zorgden voor een rommelig begin. Mark-Jan Fledderus, oud speler van FC Groningen en nu in dienst bij Roda JC, mocht van geluk spreken dat hij nog op het veld mocht blijven staan. De middenvelder lanceerde een schandalige charge op Kieftenbeld, die na verzorging de wedstrijd toch nog kon hervatten. Het duel brandde pas los toen FC Groningen via samenspel van Virgil van Dijk en Michael de Leeuw op een 1-0 voorsprong kwam. Vrijwel direct na het openingsdoelpunt moest Kadar aan de noodrem trekken bij Genero Zeefuik, waardoor de scheidsrechter genoodzaakt was om de verdediger naar de kant te sturen: Roda JC moest verder met tien man. Na de openingstreffer en de rode kaart nam de druk van FC Groningen op het doel van Roda gestaag toe. Uit een goede voorzet van Bacuna wisten zowel Monteyne als Schet niet raak te koppen namens de Noorderlingen. FC Groningen was veel sterker dan de tien man van Roda JC, maar konden de voorsprong niet uitbreiden. Uit een vrije trap van Mark-Jan Fledderus, die al rood had moeten hebben, kwam Roda zelfs op slag van rust op gelijke hoogte. Na de thee veranderde het spelbeeld nauwelijks. FC Groningen was op zoek naar de bevrijdende voorsprong en Roda JC bleef loeren op de counter. In de 53e minuut snelde Kieftenbeld voorbij op de flank en bediende hij Michael de Leeuw, die zorgde voor de voorsprong: 2-1. In de tweede helft deed Groningen echter veel te weinig met de man-meer situatie, waardoor Roda in de wedstrijd bleef. Groningen kreeg gestaag wat meer kansjes, via De Leeuw bijvoorbeeld, maar extreem gevaarlijk werden ze niet. Uiteindelijk was het zelfs Roda JC dat op gelijke hoogte kwam: Affane schiet hard raak in het doel van Luciano, die ook bij dit doelpunt niet geheel vrijuit ging. In de slotfase ging Groningen op zoek naar de winnende treffer. Schet en Bacuna schoten beiden op de lat namens Groningen, maar het ontbeerde de Noorderlingen aan geluk. In de slotseconden wist Michael de Leeuw, met zijn derde doelpunt van de middag, de winnende goal te maken: 3-2.